Pro někoho pochoutka pro jiné nepředstavitelný způsob nasycení. Slizký tvor nám spojován jako roztomilá postavička z dětských dob je ve Francii oblíbenou a známou delikatesou. Přitom není to tak dávno, kdy se běžně objevovaly na kuchyňském stole i naším předkem. Netřeba mít žádné předsudky vůči tomuto pokrmu a určitě je musíte ochutnat. Jejich příprava je jednoduchá a vyjde vás nesrovnatelně levněji než restauraci.
Dají se koupit v některých prodejnách konzervy s předvařená hlemýždi a sáčky s ulitami připravenými k okamžitému použití. Hlemýždi upravené podle pokynů na obalu můžete ještě dochutit hlemýždím máslem. Hlemýždí máslo vám vznikne když rozmícháte 120 g másla s lžící najemno nasekané šalotky, lžičkou nadrobno pokrájené petrželky as utřeným stroužkem česneku. Podle chuti přidejte pepř a sůl. Do každé ulity vtlačte trochu připraveného másla, přidejte šneka a otvor vyplňte ještě máslem. Takto připravené hlemýždě můžete uložit i do mrazničky. Existují talíře na pečení a podávání šneků se šesti nebo dvanácti prohlubně, ve kterých se vyteklé máslo zachytí kolem ulit. Hlemýždi do talíře poklademe tak, aby otvory ulit směřovaly nahoru a vložte na 10 až 15 minut do horké trouby. Když se máslo v ulitách začne pražit, šneci vyjměte z trouby a můžete ihned servírovat s čerstvým pečivem. Na vytahování šneků je vhodná dvojzubcová vidlička. V prodeji jsou i speciální kleště na uchopení ulit. Přejeme vám dobrou chuť!