Dýňové polévky jsou specifické svou chutí, jistě potěší mnoho chuťových pohárků. K přípravě si můžete vybrat z několika druhů dýní, postup vaření je však jednoduchý a výsledek rozhodně stojí za to.
Dýně v kuchyni
Nejčastěji jsou dýňové polévky připravovány z dýně Hokkaido, což je známá typická kulatá dýně oranžové barvy s nasládlou chutí. Pro přípravu polévky však můžete využít také máslovou dýni, neboli tykev muškátovou, která svým tvarem připomíná spíše hrušku a její barva směřuje spíše k odstínům hnědé. V kuchyni je dýně využívána na mnoho způsobů, do polévky je však nejlepší pečená či vařená dýně. Je vhodné dýni před vařením oloupat, není to však nutné, změkne i se slupkou.
Hokkaido polévka
Na tuto polévku potřebujete jen minimum času a surovin.
Připravte si:
- olivový olej
- cibuli,
- dýni Hokkaido o váze přibližně půl kilogramu
- tři čtvrtě litru vody.
Poměr dýně a vody může být samozřejmě jiný, je pak však nutné doladit konzistenci polévky. Dochutit ji můžete také pomocí smetany ke šlehání.
Postup je velmi jednoduchý:
- Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku, poté přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, klidně i se slupkou.
- Chvíli restujte, poté podlijte vodou, osolte a opepřete dle chuti a duste doměkka, zhruba čtvrt hodiny. Ze začátku je vhodné přidat jen část vody, abyste polévku neměli po rozmixování moc řídkou.
- Polévku lze i pasírovat či rozšlehat.
- Pro dochucení můžete přidat také smetanu a krutonky.
Polévka z máslové dýně
Pro tuto polévku budete potřebovat:
- cibuli
- muškátový oříšek
- smetanu na vaření
- česnek
- zeleninový vývar
- máslovou dýni
- Na dochucení můžete využít citrónovou šťávu či sůl a pepř.
Postup přípravy
- Základem je nakrájet oloupanou a vydlabanou dýni na měsíčky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminy.
- Vše poté vyskládejte na plech, pokapejte olejem a dejte péct do trouby na 200 ° zhruba na 30 minut, dokud dýně nezměkne.
- Poté přendejte zeleninu do hrnce, zalijte vývarem a chvíli povařte.
- Směs rozmixujte, aby získala krémovou texturu.
- Můžete dochutit kořením, smetanou a citronovou šťávou.
Dýně je oblíbenou surovinou v kuchyni především v čas podzimu, protože je jí hojná úroda. Jedná se o výbornou potravinu skvělé chuti, polévka tak určitě stojí za vyzkoušení.
Zdroj foto: freepik.com