Jak uchovat kávu co nejdéle čerstvou?

0

Káva – pradávný oblíbený povzbuzující nápoj s jedinečnou chutí a vůní. Přemýšlíte, jak svou oblíbenou kávu co nejlépe uchovávat, aby pořád krásně voněla a zachovala si své chuťové vlastnosti? Víte, v jakém obalu kávu skladovat, jestli ji můžete dát například do mrazničky a kterých zásadních chyb se vyvarovat?

Šálek kávy

Šálek kávy

Datum pražení

Kávová chuť vzniká díky olejům, které se nalézají v kávových zrnkách. Tyto oleje se uvolňují při pražení a velmi rychle pak ztrácí své vlastnosti. Proto je potřeba se při koupi kávy vždy podívat, kdy byla pražena. Ideální šálek kávy totiž dostanete pouze z kávy pražené maximálně před 14 dny.

Soustřeďte se proto na datum pražení. Některé obchody však bohužel uvádějí pouze datum expirace. Proto dejte raději přednost kvalitní kávě, na jejímž obalu se datum pražení skutečně nachází. Aby káva neztrácela na chuti, neměli byste jí doma mít déle než 1 týden.

Mlýnek na kávu Tescoma

Mlýnek na kávu Tescoma

Typ kávy

Jedinečné kávové aroma a její chuť vzniká pražením. Po namletí se však o to rychleji vytrácí. Kupujte proto vždy zrnkovou kávu, kterou si namelete až v pohodlí domova, a to mechanickým nebo elektrickým mlýnkem na kávu.

Krabička na kávu nebo původní obal?

Pro zachování vlastností kávy je potřeba zamezit přístupu vzduchu a světla. Pokud chcete kávu skladovat v původním obalu, přesvědčte se, že jej lze vzduchotěsně uzavřít. Vlastníte-li dózy na kávu, pro její skladování se vám bude hodit taková, která není průhledná, dá se hermeticky uzavřít a není ze skla.

Dóza na kávu Tescoma

Dóza na kávu Tescoma

Stejné je to například i při balení potravin a jejich uchovávání s tím rozdílem, že zde není podmínkou neprůhledná krabička. Pro krátkodobé uchování nebo přenos potravin stačí krabička s běžným víčkem. Pro dlouhodobější je vhodná dóza, kterou lze vzduchotěsně uzavřít. Dózy na potraviny vám umožní přenášet oblíbená jídla kamkoliv potřebujete – do školy, do práce nebo s sebou vzít jídlo na celý den, když jedete na rodinný výlet.

Mlýnek na kávu Tescoma

Mlýnek na kávu Tescoma

Chladnička versus mraznička

Rozšířené pravidlo, že co je v ledničce, vydrží déle. U kávy to bohužel neplatí. Při každém otevření lednice se totiž kondenzuje vlhkost, což zcela kazí vlastnosti kávy. Pokud potřebujete kávu uskladnit na delší dobu, rozhodně použijte mrazák. Celé balení kávy ale vložte do igelitového pytlíku. Poté, co kávu vyjmete z mrazničky a otevřete, ji již do mrazničky nevracejte. Opětovným zmrazením by totiž ztratila chuť.

Kávovar Tescoma

Kávovar Tescoma

Autor

Komentáře k článku