Šťouchané brambory patří na náš stůl odjakživa. Pamatuji si z dětsví jak nám je připravovala moje babička, později moje maminka. Receptů na zaručeně nejlepší šťouchané brambory najdete tisíce. Liší se opravdu jen v maličkostech, ale právě ony detaily dělají každý recept originálním. Já mám pro Vás také jeden. A ten je zase můj nejoblíbenější.
Suroviny
- 1 kg nových brambůrek
- 4 jarní cibulky někdo má rád normální cibuli
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- trochu olivového oleje
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky a uvaříme ve slané vodě. Všechny brambory by měly mít stejnou velikost, aby se nám nestalo, že jich polovina bude syrová a druhá polovina už rozvařená. Jakmile jsou brambory mekké, slijeme z nich vodu a postavíme stranou. Na pánvi si rozehřejeme máslo a orestujeme na něm jarní cibulku. Ta by neměla být příliš osmažená, aby brambory nechytily připálenou příchuť. Stačí osmažit lehce dozlatova.
Do pánve přesypeme uvařené brambory a opatrně společně promícháme. Dbáme na to, aby se obalily všechny. Pak už jen připravenou vařečkou rozštoucháme. Musíme však dávat pozor na to, abychom to nepřehnali a nevznikla nám kaše. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům, steakům nebo jen tak samotné s trochou zakysané smetany.
Dobrou chuť.