Podzim je velmi pestrý, co se úrody týče. Nyní je nejvyšší čas sklidit plody svých zásluh. Většinu těch, kteří mají zahrádku, čeká zpracování ovoce, zeleniny, hub, bylinek a dalších darů přírody – aneb vaší zahrádky. Úroda je na podzim velmi pestrá. Na co vše se můžeme těšit?
Když se švestky zamodrají, je už léto na pokraji. Je už léto na krajíčku, zavěšené na tkaničku. Jako kdyby bylo listí z plechu, šustí listí na ořechu. Básnička, kterou si možná pamatujete jako děti, prozrazuje mnohé. Plody na které se můžeme těšit, jsou švestky a vlašské ořechy.
Podzimní úroda
Patrně jste se celé léto těšili, až uzrají švestky a vy si vychutnáte pravý domácí švestkový koláč, k tomu výborný čaj nebo kafe. Když už jsme u toho čaje, nastalo období zavařování pečeného čaje, který je výtečným společníkem pro pochmurné zimní dny. Stejně tak ořechy představují bohatý zdroj vitamínů, minerálů, zdravých tuků. Navíc jde o pochoutku, kterou využijete při pečení.
Fazolové lusky a hrášek
Dalšími plody, které jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné, jsou fazolové lusky. Ty je nejlépe sklízet, když lze lusk bez problémů rozlomit a neční z něj vlákna. Dobu sklizně zkušený zahrádkář pozná i pohmatem – lusk by neměl mít patrné vybouleniny zrajících semen. Lusky z postupně sázených rostlinek zrají celé léto i podzim. Ideálním skladováním je zavařování a mražení. Podobně je na tom i hrášek či cukrová kukuřice.
Plodová zelenina
Papriky a rajčátka je potřeba nechat plně vyzrát, ale sklidit se samozřejmě musí před příchodem mrazíků. Nezralé plody necháváme ještě dojít doma, při pokojové teplotě. Mnozí pěstitelé sklízejí papriky už před dozráním a ponechají je dozrát doma.
Kořenová zelenina
Mrkev a petržel sklízíme podle dosažené velikosti. Nicméně klidně lze kořenovou zeleninu přikrýt a ponechat ještě v zemi i v době, kdy přijdou první mrazíky. V mírných oblastech nechávají někteří pěstitelné kořenovou zeleninu v zemi i během zimy a odebírají ji postupně.
Jaké jsou benefity podzimní úrody?
Ať už je jedná o jablíčka, švestky, kořenovou či plodovou zeleninu, houby, různé druhy bylinek zaručují nám nejen skvělé zdravotní bonusy, ale i možnost pochutnat si na dobře uskladněných potravinách i během zimního období, kdy je čerstvých potravin málo.