Sekaná z mletého masa

0
Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe, po kterém se ve vaší kuchyni jen zapráší! U sekané ale platí pravidlo, všeho s mírou‘ víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně! Může se podávat na oběd jako hlavní jídlo, jako příloha jsou nejobvyklejší vařené brambory.

sekaná

Výborná je však také za studena s čerstvým pečivem, zeleninou, zeleninovým salátem či zeleninou sterilovanou. Aby se nám sekaná povedla a také dobře chutnala, je třeba vybrat kvalitní suroviny. Není nad to si připravit mleté maso doma. Asi nejvhodnější je koupit vepřové a hovězí maso, opláchnout ve studené vodě, osušit, nakrájet na kostky a vložit do mlýnku na maso. Poměr hovězího a vepřového masa se u každého receptu liší. Někdo uvádí více vepřového, někdo více hovězího. Pokud vybereme variantu s větším podílem vepřového masa, bude sekaná trochu vláčnější.

Ingredience

  • 1 kg mletého masa (3/4 kg vepřového masa, 1/4 kg hovězího masa)
  • 1 menší najemno nakrájené cibule
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 3 vejce
  • trochu vody
  • 2 namočené vymačkané housky
  • 60 g slaniny nakrájené na kostičky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • strouhanka nebo trochu hladké mouky na zahuštění

Postu při přípravě

Ze všech ingrediencí vypracujeme kompaktní těsto. Voda nám pomůže masovou směs pěkně spojit a dohladka. Z hmoty vytvarujeme  namočenou rukou ve studené vodě šišku (nebo dvě malé), pořádně je vypleskáme, abychom z nich dostali přebytečný vzduch  a předešly tak prasknutí sekané. Vložíme ji do tukem vytřeného pekáče. Krátce po zapečení sekanou podlijeme trochou vody. Za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou ji upečeme do nazlátlé barvy.

Autor

Komentáře k článku