Výborná je však také za studena s čerstvým pečivem, zeleninou, zeleninovým salátem či zeleninou sterilovanou. Aby se nám sekaná povedla a také dobře chutnala, je třeba vybrat kvalitní suroviny. Není nad to si připravit mleté maso doma. Asi nejvhodnější je koupit vepřové a hovězí maso, opláchnout ve studené vodě, osušit, nakrájet na kostky a vložit do mlýnku na maso. Poměr hovězího a vepřového masa se u každého receptu liší. Někdo uvádí více vepřového, někdo více hovězího. Pokud vybereme variantu s větším podílem vepřového masa, bude sekaná trochu vláčnější.
Ingredience
- 1 kg mletého masa (3/4 kg vepřového masa, 1/4 kg hovězího masa)
- 1 menší najemno nakrájené cibule
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 3 vejce
- trochu vody
- 2 namočené vymačkané housky
- 60 g slaniny nakrájené na kostičky
- sůl
- pepř
- majoránka
- strouhanka nebo trochu hladké mouky na zahuštění
Postu při přípravě
Ze všech ingrediencí vypracujeme kompaktní těsto. Voda nám pomůže masovou směs pěkně spojit a dohladka. Z hmoty vytvarujeme namočenou rukou ve studené vodě šišku (nebo dvě malé), pořádně je vypleskáme, abychom z nich dostali přebytečný vzduch a předešly tak prasknutí sekané. Vložíme ji do tukem vytřeného pekáče. Krátce po zapečení sekanou podlijeme trochou vody. Za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou ji upečeme do nazlátlé barvy.