Segedínský guláš

0
V Maďarsku se mu říká Székelygulyas, v Čechách byste ho ale pod originálním názvem hledali jen stěží. Někteří Maďaři zase říkají, že je podobný jejich Kolozsvár káposzta, tedy kološvárskému zelí. Jisté je jen jedno: s maďarským městem Szeged nemá nic společného.

V každém případě má segedínský guláš své příznivce.

segedínsky guláš

 Pro přípravu budeme potřebovat

1 kg vepřového plecka, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 lžička sladké papriky, asi 200ml vývaru na podlití, 400 g kysaného zelí, 1 smetana na vaření, hladká mouka na zahuštění, sůl, pepř

Postup přípravy

Očištěné vepřové maso nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte nahrubo. Kysané zelí taktéž pokrájejte, abyste v guláši neměli příliš velké kousky. Cibuli osmažte na oleji dozlatova, pak přidejte osolené a opepřené maso, které nechte zatáhnout. Přisypte papriku, vše promíchejte, podlijte vývarem a maso nechte pozvolna dusit skoro doměkka. Během dušení ho podle potřeby ještě trochu podlijte, místo vody můžete použít také trochu vody ze zelí. Když je maso skoro hotové, přidejte připravené kysané zelí a nechte ho ještě asi 10 minut také podusit, aby změklo. Pak guláš podle potřeby zaprašte hladkou moukou a nechte ještě chvilku provařit, není to ale nutně potřeba. Nakonec ho promíchejte s kelímkem sladké smetany, podle potřeby dochuťte vodou ze zelí nebo kořením, a můžete podávat.

Segedínský guláš se podává s kynutým knedlíkem. Určitě není nad domácí, ale můžeme se spokojit i s kupovaným.

Autor

Komentáře k článku