Posúch je vlastně slaný koláč, který se s oblibou připravuje u našich sousedů na Slovensku a většinou se konzumuje společně s polévkou. Nicméně pochutnat si na něm můžete i bez polévky. Jde o kynutý koláč, který se připravuje z droždí. Výtečné na tomto receptu je, že můžete použít základ (kynuté těsto) a další ingredience, podle vlastních chuťových preferencí.
Zadělání kvásku
-
1 kostka droždí
-
200 ml mléka
-
2 lžičky cukru
-
Špetka soli
Recept na těsto a polevu
-
350 g polohrubé mouky
-
2 smetany
-
Vlažné mléko – dle potřeby
-
1 celé vejce
-
Sůl
-
Slanina, cibulka podle chuti
-
Kopr
-
2 stroužky česneku
Postup přípravy
-
Jakmile je kvásek hotov, pustíme se do přípravy těsta. Vykynutý kvásek smícháme s moukou a přilijeme podle potřeby mléko tak, aby se těsto nelepilo. Těsto párkrát přeložíme a necháme dál kynout. Zatímco kyne si vyšleháme obě smetany s vajíčkem, ochutíme česnekem a koprem (kopr je volitelná ingredience a nemusí v receptu být). Kdo chce může přidat i cibulku a slaninu (opět volitelné ingredience).
-
Nakynuté těsto rozděláme na plech s pečicím papírem a smetanovou směs nalijeme nahoru. Posúch upečeme a podáváme ideálně k polévce, ale klidně i samostatně.
Další možnost pečení
Další možností je vynechat smetanový krém a těsto vytvarovat do bochníku nebo placky, potřít česnekem a vodou a upéci. V tomto případě je vhodné nechat posúch vychladnout na mřížce přikrytý utěrkou. V podstatě základ je kynuté těsto připravené na slaný způsob.
2 komentáře
Posúch jsem dělala když k nám na návštevu přijela manželova matka. Moc spolu nevycházíme ale byla příjemně překvapená a myslím že si mě trochu oblíbila
meli jsme vcera na svacinku, moc dobre, pekny recept