Domácí vaječný koňak je oblíbený sváteční nápoj, který je mimořádně krémový, dokonale okořeněný a perfektní volbou pro dobrou zábavu. Jeho příprava je jednoduchá a poměrně rychlá. A když se svátky točí kolem nostalgických věcí, klasický vaječný koňak je nutností, protože je lehce alkoholický a chuťově vynikající.
Voňavý vaječný koňak umí kouzelně naladit na útulný večer. Vnáší do našich setkání trochu zábavy navíc a pomáhá nám překonat sváteční stres.
Co je vaječný koňak?
Zpočátku se vaječný koňak vyráběl jako kombinace zpěněných vajec, mléka a piva s přídavkem koření nebo medu. V průběhu let se v koktejlu začaly objevovat různé druhy alkoholu, od drahého bourbonu až po pálenku, brandy a rum.
Bez ohledu na to je vaječný koňak symbolem oslavy prosperity a zdraví. Je to ideální koktejl, který si můžete vychutnat během svátků, protože není nic lepšího než si připít na život s dobrými přáteli a rodinou po boku!
Složení vaječného koňaku
Ačkoli se v tomto receptu používají vejce, nechutná po nich! Vejce se v podstatě promění v pudink, a jakmile se smíchá s mlékem, kořením a alkoholem, zbude vám jen lahodný krémový koktejl.
- Vejce: Doporučuji používat pasterizovaná vejce. Viz moje poznámka o temperování vajec níže.
- Javorový sirup: oblíbená varianta sladidla – samozřejmě můžete použít sladidlo dle svého vkusu.
- Koření: Směs muškátového oříšku a skořice je jako Vánoce v hrnku!
- Alkohol: Bourbon, brandy a rum jsou ideální volbou.
- Mléko: Hodí se jakýkoli druh mléka, ať už klasické, nebo například mandlové, ovesné nebo kešu.
- Smetana: je nezbytná pro přípravu extra krémové konzistence. Pokud však chcete, aby byl krém bez mléka, skvěle se hodí kokosová smetana.
Příprava vaječného koňaku
Jste připraveni na ten nejjednodušší recept na vaječný koňak? Stačí vám k tomu pět minut. Stačí jen smíchat, vychladit a podávat!
- Vejce a javorový sirup dejte do mixéru a mixujte přesně 4 minuty. Ano, přesně 4 minuty a ani o vteřinu déle.
- Přidejte zbývající ingredience – mléko, smetanu, alkohol a muškátový oříšek. Pak mixujte dalších 10 sekund.
- Vaječný likér nalijte do uzavřené nádoby a dejte ho do chladničky, dokud nebude pěkně vychlazený. To pomůže chutím se spojit a také zhoustne. Po vychladnutí ho ještě jednou promíchejte, nalijte do sklenic, posypte trochou skořice a podávejte!
Jak připravit ten nejlepší vaječný koňak?
- Nemixujte déle než 4 minuty. To je VELMI důležité. Při temperování vajec dbejte na to, abyste nepřekročili 4 minuty, protože by se vaječná směs rozvařila a začala by se srážet. Pokud navíc nejste citliví na syrová vejce a používáte pasterizovaná vejce, můžete mixovat jen 2-3 minuty, abyste získali krémovou konzistenci.
- Protože je tento koktejl smíchán s cukrem a smetanou, není třeba používat prvotřídní alkohol.
- Pro nemléčný krém použijte kokosový krém. Chcete-li zachovat krémovou konzistenci bez smetany a plnotučného mléka, smíchejte své oblíbené nemléčné mléko s kokosovým krémem. Kokosový krém je mnohem hustší, bohatší a dodá vám správnou krémovitost.
Jak skladovat vaječný koňak?
Pokud vaječný koňak nebudete hned pít, skladujte ho ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Vydrží až 4 dny. Až si ho budete chtít vychutnat, nalijte ho do sklenic a džbán dejte zpět do lednice, aby zůstal vychlazený. Nebo ho můžete umístit do kbelíku s ledem, pokud ho podáváte na večírku.
Oblíbené varianty vaječného koňaku
Ačkoli je klasický vaječný koňak oblíbený, existuje několik způsobů, jak jeho chuť vylepšit.
- Dýňové koření: Smíchejte 1/3 hrnku dýňového pyré a 1/2 čajové lžičky dýňového koření a přidejte do připraveného koňaku.
- Mořská sůl a karamel: V každém šálku rozmíchejte lžičku slaného karamelu a posypte solí.
- Inspirováno mexickou kuchyní: Pro milovníky tequily přimíchejte mezcal, crème de cacao a dochuťte kakaovým práškem a skořicí.
- Nealkoholický: Tento recept chutná stejně dobře i bez alkoholu. Stačí ho vynechat a pokračovat v receptu tak, jak je.
- Chcete tento nápoj proměnit v dezert? Ušlehejte si chia pudink s vaječným koňakem! Je vynikající, zejména s kopečkem šlehačky.
Zdroj foto: www.freepik.com