Jste milovnicí čokolády? Kdo taky ne, že? Je známo, že čokoláda pomáhá lidem cítit se šťastnější a uvolněnější než před její konzumací. Brownies jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, které vám pomáhají se také cítit déle sytí.
Recept na brownies
Brownies vznikly ve Spojených státech v pozdním 19. století nebo na začátku 20. století. Traduje se, že první recept na brownies byl publikován v Boston Cooking School Cookbook v roce 1896. Recept, nazvaný „Bangor Brownies“, byl pojmenován po městě Bangor v Maine, kde vznikly.
Budete potřebovat
- 185 g nesoleného másla
- 185 g hořké čokolády
- 85 g hladké mouky
- 40 g kakaového prášku
- 50 g bílé čokolády
- 50 g mléčné čokolády
- 3 velká vejce
- 275 g cukru krupice
Postup přípravy
- Nakrájejte 185 g nesoleného másla na malé kostičky a vyklopte je do středně velké mísy. Rozlámejte 185 g hořké čokolády na malé kousky a vhoďte je do mísy.
- Naplňte malý hrnec asi do čtvrtiny horkou vodou a posaďte na něj mísu tak, aby spočívala na okraji hrnce a nedotýkala se vody. Dejte na mírný oheň, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí, a občas je promíchejte.
- Vyjměte misku z pánve. Případně ji volně přikryjte potravinovou fólií a vložte na 2 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zatímco čekáte, až čokoláda vychladne, předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Do velké mísy si prosejte 85 g hladké mouky a 40 g kakaového prášku.
- Na prkénku nasekejte 50 g bílé čokolády a 50 g mléčné čokolády na kousky.
- Rozbijte 3 velká vejce do velké mísy a přisypte 275 g zlatavého krupicového cukru. Elektrickým mixérem na maximální rychlost vyšlehejte vejce a cukr. Budou vypadat hustě a krémově, jako mléčný koktejl. To může trvat 3-8 minut, záleží na tom, jak výkonný je váš mixér.
- Směs musí být opravdu bledá a bude mít asi dvojnásobný objem než původně.
- Vychladlou čokoládovou směs nalijte na vaječnou pěnu a poté ji opatrně smíchejte gumovou stěrkou. Cílem je spojit obě vrstvy, aby se v nich zachoval vzduch, takže postupujte velice jemně a pomalu.
- Jemně vmíchejte směs kakaa a mouky. Směs bude zpočátku vypadat suchá a prašná, ale pokud budete postupovat velmi jemně a trpělivě, bude nakonec vypadat jako pěnová a kašovitá. Rozhodně to ale s mícháním nepřežeňte.
- Nakonec vmíchejte kousky bílé a mléčné čokolády.
Postup pečení
- Nalijte směs do připravené formy a stěrkou seškrábněte každý kousek z mísy. Jemně směs rozetřete do rohů formy a stěrkou vyrovnejte povrch.
- Vložte do trouby a nastavte časovač na 25 minut. Po této době otevřete troubu, trochu vysuňte polici a jemně zatřepejte plechem. Pokud se brownies uprostřed kýve, není ještě úplně hotové, vsuňte ho tedy zpět a pečte dalších 5 minut, dokud se na povrchu neobjeví lesklá papírová kůrka a boky se nezačnou odlepovat od formy. Vyjměte z trouby.
- Nechte vše ve formě, dokud úplně nevychladne, a pak, pokud používáte formu na brownies, mírně nadzvedněte vyčnívající okraj a vysuňte nerozkrojený brownies na jeho dně.
- Rozkrojte ho na čtvrtiny, pak každou čtvrtinu rozkrojte na čtyři čtverce, a nakonec na trojúhelníky.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dobré týden a v mrazáku až měsíc.
Jak vylepšit brownies?
Ikdyž jsou brownies samy o sobě velice chutné, vždy je ještě prostor, jak je ještě můžte vylepšit. Do základního těsta například přidejte nasekané ořechy – nejoblíbenější jsou vlašské, klidně ale můžete přidat i lískové či jiné ořechy dle vlastní chuti.
Přidat můžete i náplň, jako například tvarohovou či karamelovou, jíž proložíte vrstvy v plechu. Až brownies vychladne, rozprostřete na její povrch polevu, je na vás, zda zvolíte bílou, hořkou či mléčnou čokoládu. A kořením jako kardamom, skořice či muškátový oříšek také rozhodně nic nezkazíte!
Dobrou chuť!
Zdroj foto: www.freepik.com