Recept na brownies: Jak připravit tu nejlepší čokoládovou buchtu?

0

Jste milovnicí čokolády? Kdo taky ne, že? Je známo, že čokoláda pomáhá lidem cítit se šťastnější a uvolněnější než před její konzumací. Brownies jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, které vám pomáhají se také cítit déle sytí.

recept na brownies

Recept na brownies

Brownies vznikly ve Spojených státech v pozdním 19. století nebo na začátku 20. století. Traduje se, že první recept na brownies byl publikován v Boston Cooking School Cookbook v roce 1896. Recept, nazvaný „Bangor Brownies“, byl pojmenován po městě Bangor v Maine, kde vznikly.

Budete potřebovat

  • 185 g nesoleného másla
  • 185 g hořké čokolády
  • 85 g hladké mouky
  • 40 g kakaového prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 3 velká vejce
  • 275 g cukru krupice

Postup přípravy

  1. Nakrájejte 185 g nesoleného másla na malé kostičky a vyklopte je do středně velké mísy. Rozlámejte 185 g hořké čokolády na malé kousky a vhoďte je do mísy.
  2. Naplňte malý hrnec asi do čtvrtiny horkou vodou a posaďte na něj mísu tak, aby spočívala na okraji hrnce a nedotýkala se vody. Dejte na mírný oheň, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí, a občas je promíchejte.
  3. Vyjměte misku z pánve. Případně ji volně přikryjte potravinovou fólií a vložte na 2 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Zatímco čekáte, až čokoláda vychladne, předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  5. Do velké mísy si prosejte 85 g hladké mouky a 40 g kakaového prášku.
  6. Na prkénku nasekejte 50 g bílé čokolády a 50 g mléčné čokolády na kousky.
  7. Rozbijte 3 velká vejce do velké mísy a přisypte 275 g zlatavého krupicového cukru. Elektrickým mixérem na maximální rychlost vyšlehejte vejce a cukr. Budou vypadat hustě a krémově, jako mléčný koktejl. To může trvat 3-8 minut, záleží na tom, jak výkonný je váš mixér.
  8. Směs musí být opravdu bledá a bude mít asi dvojnásobný objem než původně.
  9. Vychladlou čokoládovou směs nalijte na vaječnou pěnu a poté ji opatrně smíchejte gumovou stěrkou. Cílem je spojit obě vrstvy, aby se v nich zachoval vzduch, takže postupujte velice jemně a pomalu.
  10. Jemně vmíchejte směs kakaa a mouky. Směs bude zpočátku vypadat suchá a prašná, ale pokud budete postupovat velmi jemně a trpělivě, bude nakonec vypadat jako pěnová a kašovitá. Rozhodně to ale s mícháním nepřežeňte.
  11. Nakonec vmíchejte kousky bílé a mléčné čokolády.

Postup pečení

  1. Nalijte směs do připravené formy a stěrkou seškrábněte každý kousek z mísy. Jemně směs rozetřete do rohů formy a stěrkou vyrovnejte povrch.
  2. Vložte do trouby a nastavte časovač na 25 minut. Po této době otevřete troubu, trochu vysuňte polici a jemně zatřepejte plechem. Pokud se brownies uprostřed kýve, není ještě úplně hotové, vsuňte ho tedy zpět a pečte dalších 5 minut, dokud se na povrchu neobjeví lesklá papírová kůrka a boky se nezačnou odlepovat od formy. Vyjměte z trouby.
  3. Nechte vše ve formě, dokud úplně nevychladne, a pak, pokud používáte formu na brownies, mírně nadzvedněte vyčnívající okraj a vysuňte nerozkrojený brownies na jeho dně.
  4. Rozkrojte ho na čtvrtiny, pak každou čtvrtinu rozkrojte na čtyři čtverce, a nakonec na trojúhelníky.

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dobré týden a v mrazáku až měsíc.

Jak vylepšit brownies?

Ikdyž jsou brownies samy o sobě velice chutné, vždy je ještě prostor, jak je ještě můžte vylepšit. Do základního těsta například přidejte nasekané ořechy – nejoblíbenější jsou vlašské, klidně ale můžete přidat i lískové či jiné ořechy dle vlastní chuti.

Přidat můžete i náplň, jako například tvarohovou či karamelovou, jíž proložíte vrstvy v plechu. Až brownies vychladne, rozprostřete na její povrch polevu, je na vás, zda zvolíte bílou, hořkou či mléčnou čokoládu. A kořením jako kardamom, skořice či muškátový oříšek také rozhodně nic nezkazíte!

Dobrou chuť!

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku