Pšeničná mouka v kuchyni: Tyto alternativy jsou zdravější

0

Ať už vás trápí alergie na běžnou mouku, nebo chcete jednoduše při vaření a pečení vyzkoušet něco nového, jistě vás zaujmou tyto alternativy. Nabízí se totiž různé mouky, které jsou výživnější a zdravější než pšeničná mouka, přičemž z nich zvládnete vytvořit své oblíbené dobroty.

Mandlová mouka

Mandle patří mezi oblíbený druh ořechů, využívány jsou také k výrobě mouky. Díky tomu, že v podstatě obsahuje pouze mandle, můžete také očekávat výrazně mandlovou chuť. Je tedy ořechová s lehkým nádechem hořkosti.

Využijete ji hlavně do sladkých dezertů jako jsou palačinky a vafle, počítejte však s tím, že těsto bude o něco hustější než z pšeničné mouky. Mezi zdravotní výhody mandlové mouky patří vysoký obsah vitamínů E a obsah zdravých tuků. Zlepšíte tak stav své kůže, nehtů a vlasů, vitamín E je navíc skvělým antioxidantem.

Banánová mouka

Tento typ mouky je poněkud netradiční, je vyráběn z loupaných vařených banánů, které jsou následně usušeny a zpracovány do konzistence mouky. Zasyrova je tato mouka nasládlá, po tepelném zpracování je pak chuť zemitá. Typicky je používána v africké a jamajské kuchyni. Jedná se o skvělou bezlepkovou alternativu pšeničné mouky. Je dobrá pro správné fungování žaludku a obsahuje velké množství draslíku díky banánům.

Špaldová mouka

Špaldová mouka je u nás poměrně hojně rozšířená a s oblibou se používá. Tato mouka má poměrně ořechovou a nasládlou chuť, přičemž nabízí skvělé výživové vlastnosti. Špalda je poddruhem pšenice, ovšem oproti běžné pšenici je mnohem lépe stravitelná. Obsahuje značné množství vlákniny, takže podporuje trávení. Kromě toho v ní najdeme mangan, který podporuje imunitní systém a zdraví kostí. Z vitamínů pak za zmínku stojí niacin a thiamin, které také podporují imunitní systém a snižují stres.

Alternativ mouky se nabízí celá řada, proto je rozhodně z čeho vybírat. Na trhu najdete mnoho možností, jak nahradit pšeničnou mouku. Vyzkoušejte proto některé z těchto druhů a nechte se mile překvapit jejich chutí a dalšími vlastnostmi.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Autor

Komentáře k článku