Mate rádi mořské plody? Sběr mušlí se soustřeďuje pouze na nejchladnější měsíce roku, a to na období od října do dubna. Tato lahůdka zlákat nejeden mlsný jazýček a dopřát si ji nemusíte pouze během dovolené. Hravě si ji dokážete připravit i samy doma ve vlastní kuchyni. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Obsahují málo kalorií, minerální soli, železo, bílkoviny a mnoho vitamínů.
Mušle dostat obvykle zmrazené . Nejlepší jsou však čerstvé. Při nákupu čerstvých škeblí poslechněte svůj čich . Čerstvé mušle jsou prakticky bez zápachu . Páchnoucí mušle se již pravděpodobně kazí , a proto je raději nekupujte a vyhněte se tak otravě . Při koupi mušlí si dávejte pozor , abyste si vybrali jen ty , které jsou živé a čerstvé. Všechny kusy s poškozenými lasturou vyhoďte . Lastury důkladně vydrhněte ve studené slané vodě , abyste z nich odstranili všechen písek . Pak ostrým nožem odřízněte vousy a černé řasy přilepená na lasturu zvenčí. Mušle se vaří ve velkém hrnci s hrubším dnem. Nalijte do něj asi 1,5 cm vody nebo bílého vína a přidejte trochu nasekané petrželky a cibule. Přikryjte a vařte asi 5 minut , aby se lastury otevřely. Ty, které zůstanou zavřené , raději vyhoďte . Potom hrnec odstavte a děrovanou vařečkou povyberajte mušle . Z každé odstraňte polovinu lastury . Zakryjte jejich suchou utěrkou , aby nevychladly a vodu ve které se vařily oceďte přes gázu . Později při podávání mušle touto vodou zalijte . Vhodnou přílohou je černý nebo celozrnný chléb . Přejeme vám dobrou chuť .