Mramorová bábovka

0

Bábovka je jednou z nejoblíbenějších sladkých pochoutek, kterou si lze doma celkem jednoduše připravit. Peče se odjakživa a donedávna bývala neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. Pečeme ji jen tak pro potěšení, ve všední dny, ale také s ní hostíme návštěvy. Existuje spousta druhů a receptů na tu nejlepší bábovku. Moje nejoblíbenější je mramorová.

shutterstock_144228808

Ingredience

  • 4 vejce
  • hrnek moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 1/2 kostky másla nebo rostlinného tuku
  • trocha vlažného mléka
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • hrnek hladké mouky
  • hrnek hrubé mouky
  • lžíce kakaa
  • prášek do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Bílky si dáme stranou a později z nich vyšleháme tuhý sníh. Žloutky si můžeme dát do misky. Přidáme k nim moučkový a vanilkový cukr, změklé máslo a ušleháme. Postupně přiléváme vlažné mléko, přidáme citrónovou kůru a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nyní je čas sáhnout po bílcích a ušlehat z nich pevný sníh. Opatrně jej zapracujeme do těsta. Nesmíme příliš rychle, aby nám těsto zůstalo hezky nadýchané. Rozdělíme si ho na dvě části. Světlou již můžeme rovnou nalít do předem připravené, olejem vymazané a hrubou moukou vysypané, formy. Do zbytku těsta vmícháme kakao. Důkladně zamícháme a přilijeme také do formy. Vezmeme vařečku a jejím opačným koncem projedeme středem těsta, aby nám po upečení vznikla mramorová mozaika. Pečeme v mírně předehřáté troubě. Zda je bábovka upečená poznáme tak, že do těsta zapíchneme špejli. Pokud vyndáme špejli čistou máme hotovo. Vychladlou bábovku přendáme na ozdobný talíř a posypeme moučkovým cukrem.

Autor

Komentáře k článku