Míša řezy – skvělý moučník, který se úžasně hodí nejen k odpolední kávě, je zároveň jedním z dezertů, co ocení každá návštěva. Velmi oblíbeným bývá i u dětí. Prakticky se jedná o čokoládový piškot, krém z bílého tvarohu doplněný vrstvou čokolády. Mnohdy je dosti těžké zůstat jen u jednoho kousku.
Ingredience
Piškot/Korpus
- 6 lžic polohrubé mouky,
- 6 lžic cukru krupice,
- 6 ks vajec (velikost M),
- 6 lžic oleje (určeného pro vaření a pečení),
- 4 lžíce kakaa (tmavého),
- 4 lžíce vody (teplé),
- špetka jedné sody,
- sůl,
- hrubá mouka na vysypání/pečicí papír.
Krém z bílého tvarohu
- 350 g tvarohu z vaničky (dle preference tučný nebo polotučný),
- 200 g zakysané smetany,
- 100 g smetany ke šlehání (33%),
- 100 g mascarpone,
- 60 g cukru krupice.
Poleva z čokolády
- 100 g hořké čokolády,
- 100 g smetany ke šlehání (33%).
Postup přípravy
Piškot/Korpus
- Nejprve se smíchají suché ingredience; mouka, kakao a jedlá soda.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Vyšlehejte tuhý sníh, a to z bílků, 3 lžic cukru krupice a špetky soli.
- Vedle toho ušlehejte žloutky se zbylými 3 lžícemi cukru krupice a přidejte olej a vodu. Voda těstu dopomáhá vytvořit správnou hustotu a to tak, aby se na plech dalo krásně rozetřít.
- Do této směsi vmíchejte již předem vyšlehaný tuhý bílý sníh, a to manuálně.
- Těsto se rozetřete na vysypaný plech anebo na plech, kde je připravený a položený pečicí papír.
- Do předem vyhřáté trouby na 170 °C takto připravený korpus vložte a pečte po dobu 15 minut. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout.
Krém/náplň z tvarohu
- Tvaroh smíchejte společně se zakysanou smetanou, a takto by nechte odstát (až několik hodin), aby mohl odkapat. Tímto se zbaví nadbytečné vody a zůstane krásně hustá směs. Ideální je pro tento proces sítko, které vyplníte ubrouskem. Určitě nepoužívejte ubrousek papírový, měl by vždy být plátěný.
- Po zbavení se přebytečné vody přes sítko směs přendejte pomocí stěrky do vhodné nádoby a promíchejte.
- V jiné nádobě si ušlehejte mascarpone společně se smetanou ke šlehání a cukrem krupice tak, aby vznikl krásně pevný krém. Tyto dvě směsi se poté spojí v jednu a v případě potřeby ji můžete ještě více takto dosladit.
- Vychladnutý korpus rozřízněte na dvě stejné části. První půlku vloží nejlépe na tác a lehce se na ni rovnoměrně rozmažte polovinu připraveného krému z tvarohu.
- Dále na něj přiklopte druhou polovinu korpusu a zcela opatrně lehounce přimáčkněte.
- Naneste druhou polovinu tvarohového krému a zahlaďte ho pěkně do rovna. Než se připraví poleva, dejte vše vychladit do ledničky.
Poleva z čokolády
- Do horké smetany vložte čokoládu, chvilku nechte odstát, a poté vymíchejte dohladka. Při občasném míchání nechte zchladnout tak, aby lehce zhoustla.
- Takto poté nalijte a rozetřete na řezy již namazané krémem, a to po celé ploše do všech rovin. Takto se všemi vrstvami vložte opět do ledničky na vychladnutí.
- Po řádném zatuhnutí jsou řezy připravené ke konzumaci.
Nejlépe se vám budou krájet hladkým nožem, který je zároveň ostrý a předem vložený do horké vody. Po zakrojení každého řezu nezapomeňte nůž zase otřít.
Míša řezy se dají připravit i v jiných, například odlehčenějších variantách. Záleží na každého preferencích či dietních omezeních. Rozhodně ale neplatí, že při redukci si váhy si tento lahodný dezert nemůžete dopřát. Budete-li ho konzumovat s mírou, váš plán to nikterak nenaruší.
Ingredience, které můžete namísto výše uvedených použít, jsou například špaldová mouka, kokosový olej, odtučněný tvaroh či med. Součástí může být i protein.
Zdroj foto: www.freepik.com