Mango patří mezi exotické druhy ovoce, je oblíbené pro svou sladkou chuť, mnohdy bývá nazýváno také jako ovoce bohů. A není vůbec divu, jelikož tato zdravá laskomina potěší vaše chuťové pohárky netradiční okouzlující chutí. Kromě konzumace samostatně ho navíc můžete využít do mnoha receptů, kde byste mango vůbec nečekali.
Kde se mango vzalo?
Mango je plodem mangovníku, pravděpodobně pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Existuje více než tisíc druhů této pochutiny. Setkat se můžete s plody barvy zelené až po tmavě fialové odstíny. Mango byste vždy měli před konzumací nechat dostatečně změknout a dozrát, aby dosáhlo té správné chuti. V jiném případě by vám pravděpodobně nechutnalo, a navíc by se s ním špatně manipulovalo.
Květákové karbanátky s mangovou omáčkou
Máte rádi květákové placičky? Pak se nabízí skvělá příležitost, jak tento zdánlivě nudný recept okořenit něčím opravdu zajímavým. Základem mohou být karbanátky z jakékoliv vaší oblíbené zeleniny, kterou máte rádi. Tím pravým kouzlem zde je mangová omáčka.
K výrobě budete potřebovat:
- dozrálé mango,
- půl cibule,
- citronovou šťávu,
- lžíci bílého vinného octu,
- lžičku soli,
- špetku kajenského pepře.
Postup je velmi snadný a rychlý:
- Mango oddělte od pecky, nejjednodušším způsobem je takzvaný ježek, kdy mango nakrojíte v polovině kolem dokola, lžící oddělíte dužinu od pecky. Poté dužinu nakrojíte na kostičky a mango obrátíte „naruby“. Díky tomu se budou dát kostičky snadno sundat od slupky. Případně můžete mango oloupat a okrájet od pecky.
- Smíchejte nakrájené mango společně s ostatními surovinami a přidejte 50 ml vody.
- Pak již vše stačí rozmixovat dohladka a ochutit solí a pepřem.
- Podávat můžete nejen k zeleninovým karbanátkům.
Kuře s mangem
Obzvláště pokud jste milovníci asijské kuchyně nebo prostě máte oblibu v netradičních kombinacích a jídlech se sladkým nádechem, pak bude mango tím pravým dochucovadlem.
Pro tento recept budete potřebovat:
- 600 g kuřecích prsou,
- 60 ml rýžového vína,
- 60 ml medu,
- 60 ml sójové omáčky,
- česnek,
- kousek zázvoru,
- 2 manga,
- půl cibule,
- jarní cibulku,
- slunečnicový olej,
- sezam.
Postup přípravy:
- Česnek rozmixujte se zázvorem se lžičkou vody, přidejte med, rýžové víno, sójovou omáčku a promíchejte.
- Do této směsi naložte kuřecí kousky. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny. Třicet minut před přípravou byste je měli vyjmout z lednice.
- Manga nakrájejte na kostky.
- V pánvi osmahněte cibuli a maso. Poté přidejte nakrájené mango a zbylou marinádu.
- Krátce povařte, na závěr přidejte jarní cibulku.
- Podávejte s rýži a posypané sezamem.
Mango je skvělou potravinou, jestliže máte rádi exotické plody. Navíc ho můžete využít do mnoha různých pokrmů od předkrmu až po hlavní chod či dezert.
Zdroj foto: pixabay.com