Opět se vám urodila spousta okurek, ale vy máte plný sklep těch zavařených ještě z loňska? Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Připravte si lahodné kvašáky či jiné delikatesy připravené ze sezónních okurek.
Kvašáky
Budete potřebovat:
- větší okurky
- kopr
- vinné listy
- křenové listy
- višňové listy
- křen
- 1 l vody
- 40 g soli
- velké sklenice na naložení okurků
- klasické zavařovací sklenice
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
- Mezitím si očistíme okurky a nakrájíme křen na kolečka.
- Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali, vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
- Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
- Nakonec zalijeme připraveným nálevem.
- Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
- Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
- Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
- Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
- Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.
Okurkové želé
Budete potřebovat:
- 2 ½ hrnku okurkové šťávy
- 7 hrnků cukru
- 1 hrnek octu
- 2 hrnky pektinu
- semínka z vanilkového lusku
Postup přípravy:
- Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
- Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
- Jemně vařte po dobu 2 minut.
- Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
- Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
- Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
- Nalijte želé do 3/4 sklenice.
- Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
- Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
- Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.
Okurkové chipsy
Budete potřebovat:
- okurky
- koření
- sůl
- olej nebo ocet
Postup přípravy:
- Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
- Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
- Umístěte je na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
- Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
- Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.
Okurkový džus
Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?
Budete potřebovat:
- 2 okurky
- kousek zázvoru
- ½ limetky
- 1 šálek petrželky
- kajenský pepř
Postup přípravy:
- Okurky oloupejte, limetku oloupejte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
- Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
- Uchovávejte v lednici.
A jak okurky uchováváte vy?
Zdroj textu: www.marthastewart.com, www.finedininglovers.com
Zdroj foto: www.freepik.com