Banánový koláč u nás není tolik známý. Většinou připravujeme koláče a buchty z našeho sezónního ovoce – nebo z ovoce z plechovky – ale je to vlastně škoda. Banánový koláč je snadný, rychlý a neuvěřitelně dobrý.
Až vám doma zbude pár banánů, a mohou to být klidně i hodně přezrálé banány, které jste nestihli doma spotřebovat a je vám líto je vyhodit, zkuste náš recept a uvidíte, že se budete všichni u stolu oblizovat. Děti i dospělí si tento netradiční koláč zamilují. Navíc banány obsahují řadu cenných látek, vitamínů a také minerálů.
Suroviny:
- 5 větších banánů – mohou být i zralejší,
- asi 80 ml vody,
- 300 gramů polohrubé mouky,
- 200 gramů cukru krystal,
- 2 vejce,
- 150 gramů másla,
- 1 lžička jedlé sody,
- špetka soli,
- 1 kypřící prášek do pečiva,
- 100 gramů najemno nasekaných vlašských ořechů,
- moučkový cukr na posypání.
Postup:
- Nejprve si oloupeme banány a dáme je do větší mísy. V míse banány společně s vodou rozmačkáme na kaši.
- Banánovou kaši smícháme postupně se všemi surovinami (přidáme mouku, cukr, změklé máslo, ořechy, kypřící prášek, sodu, špetku soli a vejce).
- Směs je zapotřebí pořádně propracovat – nejlépe rukama. Vzniknout musí hladké těsto.
- To necháme minutku odpočinout a mezitím si připravíme plech nebo formu na pečení. Formu nebo plech důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Lze to samozřejmě nahradit i pečicím papírem.
- Těsto nalijeme do připravené nádoby na pečení a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů péct.
- Koláč pečeme po dobu 40 minut stále na 170 stupňů.
- Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme jej chvíli vychladnout.
- Poté jej bohatě zasypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Tip: Pokud vám zbyly ještě nějaké nasekané oříšky, můžete jimi posypat koláč společně s cukrem.
Dobrou chuť!
Zdroj foto: www.pixabay.com