Ingredience
- Jahody
- Cukr
- želírovací přípravek
Postup
Jahody očistíme a odvážíme. Na jeden kilogram ovoce přidáváme půl až tři čtvrtě kilogramu cukru (podle ovoce). Dále potřebujeme želírovací přípravek. Např : na dvě kila jahod, dáme kilo a půl cukru, a tři želírovací přípravky. Jahody dáme do většího hrnce. Poté můžeme jahody v hrnci, lehce rozmixovat, nebo rozmačkat. Pak podlijeme půl deci vody a uvedeme do varu. Stále mícháme, aby se nepřipálilo. V okamžiku varu, stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme tak deset minut. Voda se částečně odpaří. V části cukru rozmícháme želírovací prostředek a společně s ostatním cukrem nasypeme do rozvařeného ovoce. Zamícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Opatrně mícháme a vaříme asi tři minuty od chvíle varu. Pak odstavíme.
Ještě teplý džem můžeme plnit pomocí nálevky či naběračky do menších sklenic. Rychle uzavřeme a postavíme na víčko. Jestliže nestihneme marmeládu přelít do sklenic ještě vřelou, nebudeme sklenice převracet, ale sterilizujeme je 25 až 30 minut při minimálně 80 stupních Celsia.