Hubnutí s rýží, aneb 3 zdravé recepty, na kterých si pochutnáte!

0

Mluvíme-li o rýži, mluvíme tak o surovině, která je sama o sobě velice chutná. Ne každý jí ale dokáže přijít na chuť, neboť mnohým z vás se zdá bez chuti, nudná a nezajímavá – což je škoda, zvláště chcete-li zhubnout, neměli byste pozitivní účinky rýže příliš podceňovat. Rýže představuje základ mnoha variací jídel, které jsou nekonečnou studnicí možností a inspirace. Je-li vaším cílem shodit do léta nějaké to přebytečné kilo, nechte se dnešním článkem a v něm obsaženými recepty inspirovat – uvidíte, že rýži nejen přijdete na chuť, ale určitě se vám podaří smazat nějaký ten centimetr na obvodu! Jdete s námi do toho?

shutterstock_113017732

1. Asijská pečená rýže

Potřebujete:

  • 1 vejce
  • 1 hrníček uvařené (upečené) jasmínové rýže
  • 1 lžíci rostlinného oleje (nebo másla)
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • špetku kari, muškátového oříšku a kmínu

Postup:

  • Rozpalte si na pánvi (nejlépe wok) olej, na kterém orestujte rozšlehané vajíčko se špetičkou soli a pak odložte stranou.
  • Uvařenou rýži přijdete do pánvičky a opečte zprudka asi 2 minutky.
  • Přidejte opečené vajíčko, sójovou omáčku, česnek, kmín, muškátový oříšek a důkladně promíchejte.

2. Bylinkovo-houbová opékaná rýže

Potřebujete:

  • základní rýži
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 1 menší stroužek česneku
  • cibulku
  • pažitku
  • trochu rukoly
  • lžíci oleje

Postup:

  • Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku.
  • Přidejte nakrájené žampiony a opečte je.
  • Dochuťte pepřem a solí (dle chuti) přidejte česnek a promíchejte.
  • Ve finále jako tečku na závěr přidejte ještě nadrobno nasekanou pažitku a rukolu.

3. Zelenino-cizrnová rýže

Potřebujete:

  • základní rýži
  • černý sezam
  • 2 stroužky česneku
  • konzervovanou cizrnu
  • svazek mladé cibulky
  • cuketu
  • polévkovou lžíci oleje

Postup:

  • Na oleji zpěňte bílou část mladé cibulky a zelenou část si odložte stranou.
  • Přidejte cuketu, kterou jste si předtím nakrájeli na nudličky.
  • Zprudka opečte.
  • Přidejte cizrnu, sezam a na plátky nakrájený česnek.
  • Všechno smíchejte, zahřejte, spojte s opečenou rýží a zelenou cibulkovou natí.

Dobrou chuť!

 

Autor

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Komentáře k článku