Profiterolky jsou klasickým francouzským dezertem, my jej známe jako větrník. Jde v podstatě o to stejné, základem je totiž odpalované těsto, které se následně plní. S naším receptem si lahodné profiterolky můžete připravit doma, a to klidně dopředu, plnit se totiž dají i chvíli před tím, než vám přijde návštěva.
Recept na profiterolky – suroviny odpovídají 15 kusům
Budete potřebovat:
- 50 g másla + kousek na potření,
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička cukru,
- 2 vejce.
Postup:
- Do hrnce si nalijeme 150 ml vody, do vody pak rozkrájíme na kousíčky máslo a přivedeme k varu. Počkáme, až se nám máslo rozpustí a jakmile přijde směs k varu, sundáme ji z plotýnky. Ihned přidáme mouku smíchanou se lžičkou krupicového cukru a všechno pečlivě po celou dobu mícháme.
- Směs dohromady mícháme asi minutku, vzniknout by měl bochánek – pozor, aby vám na dně hrnce nezůstal bílý povlak. Pak necháme těsto chviličku odpočinout a zchládnout.
- Rozšleháme si dobře vejce, které budeme do zchladlého těsta po částech vmíchávat. Pokaždé, když přidáme část rozšlehaných vajec, budeme pořádně míchat, tak aby nakonec vzniklo hladké a lesklé těsto.
- Na plech si připravíme pečicí papír, který je nutné pomazat máslem. Aby se nám při pečení vytvořila pára, je dobré pečicí papír dát na chvíli ještě pod tekoucí studenou vodu.
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a za pomocí lžičky budeme z těsta vytvářet malé bochánky. Ty následně poklademe na pečící papír – alespoň 2 centimetry od sebe. Bochánky pečeme 15 – 20 minut dozlatova.
- Ještě horké bochánky propíchneme, aby nám vyšla ven pára. Na mřížce pak necháme hotové profiterolky vychladnout.
- Vychladlé je pak v půlce rozkrojíme, abychom je mohli naplnit. Jako náplň můžete zvolit klasicky vyšlehanou šlehačku, ale těsně před podáváním se dají naplnit i netradičně zmrzlinou.
Pro lepší chuť profiterolky můžeme polít ještě cukrářskou polevou anebo je pocukrujeme.
Zdroj foto: www.pixabay.com