Co máme dnes k obědu?

0

Dnes si dáme základní italské rizoto. Mňam. Ale ještě předtím si něco povíme o rýži. Rýže je jednou z nejstarších obilnin na světě.

shutterstock_113017732

Obsahuje totiž množství vlákniny, vitaminů skupiny B, E, draslík, sodík, křemík, zinek, selen, fosfor, hořčík a vápník. Kromě toho má také bílkoviny, sacharidy a malé množství tuku. Prostě vše, co člověk potřebuje pro zdravý chod organismu. Je vynikajícím zdrojem glukanu, který má příznivý účinek na posílení imunity. Má dostatečný podíl kyselinou glukuronovou, která se v těle za pomoci enzymů váže s těžko odbouratelnými jedovatými látkami, které naše tělo pak snadněji vyloučí a tak se jich zbaví.

Takže jdeme na to. Potřebujeme něj kvalitní olivový olej, máslo, suché bíle víno​​, poctivý domácí vývar, rýži nejlépe typu arborio nebo baldo, zda carnaroli, které zajistí rizotu tu krémovou, a přitom nerozvarenú konzistenci, středně velkou cibuli. Postupujeme následovně: rýži nepremývame. Na lžíci másla a olivového oleje do sklovitá orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a vyválíme ji z každé strany v tuku s cibulkou. Když se každé zrnko rýže obalí tukem, přilijeme deci suchého vína. Pozor, bude to prskat a krásně vonět, alkohol se rychle odpaří. Pak už jen dolijeme vývarem v závislosti žízní rýže. Když je rizoto hotové, přidáme ještě lžíci másla a najemno nastrouhaný parmazán, aby bylo co najkrémovejšie. Hotovo a můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť.

Autor

Komentáře k článku