Dnes si dáme základní italské rizoto. Mňam. Ale ještě předtím si něco povíme o rýži. Rýže je jednou z nejstarších obilnin na světě.
Obsahuje totiž množství vlákniny, vitaminů skupiny B, E, draslík, sodík, křemík, zinek, selen, fosfor, hořčík a vápník. Kromě toho má také bílkoviny, sacharidy a malé množství tuku. Prostě vše, co člověk potřebuje pro zdravý chod organismu. Je vynikajícím zdrojem glukanu, který má příznivý účinek na posílení imunity. Má dostatečný podíl kyselinou glukuronovou, která se v těle za pomoci enzymů váže s těžko odbouratelnými jedovatými látkami, které naše tělo pak snadněji vyloučí a tak se jich zbaví.
Takže jdeme na to. Potřebujeme něj kvalitní olivový olej, máslo, suché bíle víno, poctivý domácí vývar, rýži nejlépe typu arborio nebo baldo, zda carnaroli, které zajistí rizotu tu krémovou, a přitom nerozvarenú konzistenci, středně velkou cibuli. Postupujeme následovně: rýži nepremývame. Na lžíci másla a olivového oleje do sklovitá orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži a vyválíme ji z každé strany v tuku s cibulkou. Když se každé zrnko rýže obalí tukem, přilijeme deci suchého vína. Pozor, bude to prskat a krásně vonět, alkohol se rychle odpaří. Pak už jen dolijeme vývarem v závislosti žízní rýže. Když je rizoto hotové, přidáme ještě lžíci másla a najemno nastrouhaný parmazán, aby bylo co najkrémovejšie. Hotovo a můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť.