Sushi není jen běžná pochoutka japonské kuchyně. Je to zároveň i zdravá nálož vitamínů a minerálů, které pozitivně ovlivňují tělo a mysl. Jaké prospěšné látky sushi vlastně skrývá?
Zdravá japonská kuchyně svědčí dlouhověkosti
Když se řekne sushi, většina lidí si jako první představí syrovou rybu s rýží, srolovanou do malého válečku a zabalenou do řasy nori neboli Sushi-Maki. Tyto malé kousky ale nejsou jen pochoutkou labužníků, ale i vitamínová a minerální bomba. Vezmeme to od prostředka:
- Maso ryb obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro zdraví celého organismu naprosto nepostradatelné.
- Rýže, která maso obaluje je zdrojem karbohydrátů a sacharidů, které napěchují tělo energií.
- Řasa nori, do které se sushi balí je plná vitamínů A, B1, B2, B6 a C, zároveň pomáhá se snížením hladiny cholesterolu a s detoxikací organismu.
Sushi svět zná už více než 10 000 let
Zatímco recept na sushi koloval po Japonsku už několik tisíciletí, moderní svět se o něm dozvěděl teprve nedávno. V roce 1883 díky japonským emigrantům vznikla v San Francisku první sushi restaurace. Od té doby je expanze sushi k nezastavení. Sushi se připravuje v tradičních sushi barech a sushi restauracích po celém světě. Moderní kuchaři se učí od mistrů japonské kuchyně, jak připravit to nejlepší sushi na světě a domácí výroba sushi už také není výjimkou, ale skoro tradicí příznivců zdravé stravy.
Kam zajít na skvělé sushi v Praze?
Pokud vás honí mlsná a máte chuť na sushi od opravdového mistra japonské kuchyně, nastavte kurz do Opletalovy ulice v Praze 1 do restaurace Sushi Upgrade. Skvělé sushi vám připraví buď na místě, nebo využijte rozvoz sushi po Praze a užijte si japonskou atmosféru s pravým japonským jídlem třeba u filmu Sedm samurajů.