Současnost nás nutí stále více a více přemýšlet nad vhodnějšími a ekologičtějšími alternativami, které by mohly nahradit zdraví škodlivý a přírodu ničící plast. Příbor z kokosového a recyklovaného ebenového dřeva je jednou z možností, která do Vaší kuchyně přinese obrovský závan exotické atmosféry a přirozenosti. Co je však nejdůležitější, tyto příbory jsou vyráběny v souladu s myšlenkou ochrany životního prostředí a udržitelnosti naší přírody. Ukážeme Vám i pár pravidel, jak by mělo vypadat správné ekologické stolování, které Vám může pomoci při přípravě oslavy, grilování nebo i romantické večeře.
EKOLOGICKÁ ALTERNATIVA: lžičky z kokosového a recyklovaného ebenového dřeva
- Lžičky jsou vyráběny ze 100 % přírodního materiálu, ze dřeva kokosových palem a recyklovaného ebenového dřeva.
- Jsou zcela biologicky rozložitelné v přírodě.
- Při zpracování těchto lžiček nejsou použity žádné toxické či chemické látky, proto neškodí ani Vašemu zdraví.
- Neobsahují žádné umělé barvy, laky, ani konzervační látky.
- V záverečné části zpracování jsou lžičky ošetřovány a vyhlazeny kokosovým olejem.
- Jejich čištění a udržování není vůbec komplikované. Stačí je jednoduše po odstranění zbytků jídla opláchnout v umyvadle a nechat vysušit.
- Lžičky z kokosového dřeva i lžičky z ebenového dřeva jsou vyráběny manuálně lokálními obyvateli ve Vietnamu. Díky této spolupráci zároveň pomáháme zvyšovat životní úroveň tamních domorodců, kteří nemají lehké životní podmínky. Koupí tohoto biologicky rozložitelného nádobí můžete i vy pomoci ke krásnějšímu a veselejšímu životu místních lidí.
DŘEVĚNÉ LŽIČKY splňují požadavky NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPY č. 1935/2004 a zákona č. 258/2000 Sb. ve znění vyhlášky č. 38/2001 Sb.
5 ZÁSAD, KTERÉ JE TŘEBA DODRŽOVAT PŘI SPRÁVNÉM STOLOVÁNÍ:
- LŽIČKY
UMÍSTĚNÍ:
- měly by být téměř vždy uloženy na pravé straně talíře
- výjimkou je dezertní lžička umístěná nad hlavním servírovacím talířem
K ČEMU SLOUŽÍ:
- velká lžíce se používá na hlavní jídlo, většinou na polévky
- menší lžičku potřebujeme tehdy, pokud se servíruje i dezert
- VIDLIČKY
UMÍSTĚNÍ:
- většinou bývají na levé straně talíře
K ČEMU SLOUŽÍ:
- velká vidlička se používá na hlavní jídlo
- dezertní vidlička může sloužit na předkrm
- NOŽÍKY
UMÍSTĚNÍ:
- jsou na pravé straně talíře s čepelí nasměrovanou k talíři
K ČEMU SLOUŽÍ:
- krájení jídla
- velký nožík se využívá na hlavní jídlo
- dezertní nožík slouží na předkrm
- SKLENICE
UMÍSTĚNÍ:
- vpravo nahoře od hlavního servírovacího talíře
- nad velký nožík můžeme položit pohár, který se bude používat jako první
- ostatní sklenice můžeme uspořádat do šikmé řady v pořadí, v jakém se budou nápoje podávat
K ČEMU SLOUŽÍ:
- podávání nápojů
- jsou různé typy sklenic na bílé a červené víno, koktejly, šampaňské, minerálky, džusy, limonády, alkoholické nápoje,…
- MISKA NA SALÁT NEBO KOMPOT
UMÍSTĚNÍ:
- vlevo od talíře nad příbory
K ČEMU SLOUŽÍ:
- podávání salátů a kompotů, příloh
!POŘADÍ!
Příbory bychom měli brát od vnější strany po vnitřní stranu. Postupujeme podle pořadí servírovaných jídel.
Klíčová slova: kokosové lžičky, dřevěné lžičky, ekologická domácnost, ekologické stolování, herbatica, herbatica produkty, ekologické produkty, biologicky rozložitelné nádobí, zásady stolování, správné stolování, správné umístění příborů