Vitamín C, jinak také kyselina askorbová, je pro své skvělé vlastnosti lidmi ceněn již mnoho let. Již námořníci dřívějších let s ním bojovali proti zákeřným nemocem! Pojďme se proto podívat, co vše pozitivně ovlivňuje.
Esenciální živina pro náš organismus
V této době již není nutné věnovat velkou pozornost dostatečnému příjmu vitamínu C, máme totiž celoročně rozsáhlý výběr potravin, které tuto látku obsahují. Přesto se však hodí zmínit, že tato živina je pro lidský organismus velmi zásadní. Člověk patří mezi „živočichy“, kteří si vitamín C neumí sami vyrobit, jedná se tak o esenciální – nezbytnou látku, kterou je nutné přijmout v jídle.
Přínosné účinky
Pro naše tělo je vitamín C nezbytný pro tvorbu kolagenu, podporu imunity, slouží jako skvělý antioxidant a také se podílí na řadě biochemických procesů. Díky dostatečnému příjmu této látky si zajistíte vyšší odolnost proti infekci, můžete předejít poruchám stavby kostí a zlepší hojení svých ran, či stavbu vlásečnic. Zároveň díky podílu na tvorbě kolagenu je tento vitamín užitečný také jako prevence proti stárnutí organismu.
Vliv zpracování potravin
Ačkoliv můžete mít pocit, že přijímáte dostatek potravin s vysokým obsahem vitamínu C, přesto vás může zasáhnout nedostatek této živiny. Důležité je totiž myslet na zpracování jídla, některými způsoby totiž potravina ztratí vysoké procento obsahu vitamínu C. Například za každých pět minut vaření dojde k jeho úbytku o 10 %, při sušení je to pak až 50 %. Potřebujete-li tedy zdroj vitamínu nutně konzervovat, nejvhodnějším způsobem je zamražení. Nepochybně nejvhodnějším způsobem je však přijímat potraviny čerstvé, kdy je obsah vitamínů zcela zachován.
Celá řada potravin obsahuje vitamín C, je proto vhodné do jídelníčku zařadit čerstvé ovoce a zeleninu. V období zimy a nachlazení pak není na škodu ani přidat syntetický vitamín C jako doplněk stravy.
Zdroj foto: freepik.com