Když se řekne svíčková na smetaně, vybaví se nám obrázek talíře, na kterém nechybí houskové knedlíky, brusinkový terč, šťavnaté maso a smetanová omáčka. Prostě ta naše česká klasika, kterou miluje i její jinak zapřisáhlý odpůrce.
Sepsali jsme pro vás několik triků a tipů na to, aby vaše svíčková byla zaručeně ta nejlepší. Její příprava záleží na třech bodech. A právě na ty se podíváme zblízka.
Jak na maso
Svíčková na smetaně se tradičně připravuje z hovězí svíčkové, ale existují také varianty se zajícem, vepřovou panenkou a sekaným masem. Ať už zvolíte jakékoliv maso, je potřeba ho pořádně protýkat, aby bylo šťavnaté. Maso se protýká kousky špeku, a pokud se v této technice neorientujete, je dobré si před přípravou najít videonávod. Jakmile budete mít maso skrz naskrz protkané špekem, svažte ho k sobě provázkem – šup s ním na pánev a pořádně ho opečte z obou stran. Poznáte, že máte hotovo podle toho, že se maso ze všech stran zatáhne.
Příprava zeleniny
Veškerou zeleninu na svíčkovou nakrájíme na kousky a opečeme v pánvi ve výpeku, který se nám vytvořil při opékání masa. Zeleninu je potřeba dobře hlídat a opéci ji hezky dozlatova. Jakmile zelenina zezlátne, přisypte k ní cukr a nechte ho zkaramelizovat. Následně podlijte octem a počkejte, až se odpaří, až pak přidejte hořčici a zalijte vývarem. Nyní už jen čekáte, až se začne směs vařit, a pak ji společně s masem vložíte na pekáč.
Koření
Nezapomínejte ani na koření. Při přípravě svíčkové budete potřebovat černý pepř, nové koření a bobkový list. Celou směs koření je nutné přidat k masu a zelenině do pekáče.
Pokud si na tomto základu dáte záležet, výsledný pokrm bude zaručeně delikátní!
Zdroj foto: www.pixabay.com