Ipomoea batatas – batáty, nazývané také sladké brambory. Jsou různých tvarů, barev a velikostí. Nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, přestože jsou oboje původem ze Střední Ameriky. Batáty byly v Evropě mnohem dříve než klasické brambory a byly velmi ceněné. Obsahují vysokou dávku škrobu, proto se staly jednou z nejdůležitějších potravin nejen obyvatel, ale i domácích zvířat. Obsahují zhruba 6% sacharidů, 20% škrobu, kolem 2% bílkovin a 9% pektinů. Jsou výborné, jako prevence rakoviny, degenerativních onemocnění očí, srdečních onemocnění a deprese. Jíst se dají syrové, smažené, dušené, vařené i pečené.
Batáty a jejich různorodá konzumace
Jak bylo uvedeno výše, sladké brambory se dají konzumovat různě. Rovněž existuje nespočet receptů a velmi zajímavých pokrmů jak na slaný tak sladký způsob. Z batátů se dá připravit jejich rozmačkáním a oslazením javorovým či datlovým sirupem výborný dezert. Pojďme se tedy společně podívat, jak se dají ještě batáty připravovat.
Sladké brambory za syrova
Po oškrábání a umytí je vkládáme do okyselené vody, což zabrání jejich zhnědnutí. Dají se jíst nakrouhané, jako příloha třeba k masu nebo nakrájené na kolečka místo ředkvičky.
Sladké brambory vařené
Vaříme je stejně, jako klasické brambory v osolené vodě s kmínem. Hotové je ještě můžeme posypat bylinkami. Výborné je z nich i pyré – bramborová kaše.
Sladké brambory smažené
Smažit se dají v trojobalu podobně, jako cuketa či cibule. Pokud přidáte ještě bylinky nebo sezamové semínko bude se jednat o výborný a zdravý oběd.
Sladké brambory pečené
Dají se péci, jako americké brambory nakrájené na měsíčky, ale i hranolky či kolečka. Svou chutí mi připomínají pečenou dýni. Ale klidně z nich můžete připravit i zapékané brambory na francouzský způsob.
Sladké brambory dušené
Základem je nakrájená cibule či šalotka, kterou osmažíme dozlatova. Přidáme nakrájené batáty, kmín, sůl, pepř, vegetu a podusíme, dokud brambory nezesklovatí.