Její svět

3 tipy, proč pěstovat doma rýmovník

Rýmovník se stal velmi oblíbenou rostlinou, a to převážně díky jeho skvělým účinkům, které má na lidské zdraví. Využít ho tak můžete v boji proti nachlazení a dalších onemocněních, využití však najde například také v kuchyni.

Uleví dýchacím cestám

Rýmovník obsazuje silice, které mají blahodárné účinky na naše dýchací cesty. Jakmile tedy pocítíte, že na vás leze nachlazení, či rýma, hodí se mít tuto rostlinku po ruce. Stačí totiž utrhnout pouze pár lístku a mnout je v ruce. Díky tomu se silice rozvoní, když si přivoníte, úleva od nachlazení by se měla rychle dostavit. Navíc v místnosti, kde rýmovník máte, bude znatelně čistší vzduch. Specifické látky také odpuzují různý hmyz jako jsou komáři, mušky a moly.

Podpora zdraví

Z rýmovníku si můžete snadno připravit čaj. Stačí vzít pár lístků, jemně je rozmačkat a zalít horkou vodou. Takto připravený nápoj má řadu pozitivních účinků. Pomáhá nejen na nachlazení, oceníte ho i při bolestech hlavy či astmatu. Kromě toho však blahodárně působí i na další části našeho těla. Stará se o správné trávení, pomůže i při léčbě ledvinových a žlučových kamenů. Navíc je nápomocný také při srdečních onemocněních, dokáže snížit vysoký tlak a cholesterol. Jeho působení je velmi široké.

Využití v kuchyni

Ačkoliv se rýmovník nemusí na první pohled zdát jako rostlina, která by našla využití v kuchyni, je to skvělou surovinou do různých jídel. Používat ho můžete jako běžné koření, ovšem hodí se i k přípravě různých jídel. Skvěle ochutí zvěřinu a hovězí maso, obecně je skvělý do marinád na grilované maso. Kromě toho si však z nasekaných lístků můžete připravit také polévku, či salát.

Rýmovník je nenáročný na pěstování, přičemž nabízí mnoho skvělých účinků na zdraví a možnosti, jak ho využít. Rozhodně se tedy vyplatí pořídit si tuto rostlinu, pomůže vám vyřešit řadu problémů.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Exit mobile version