Letní příroda nám nabízí spoustu ovoce a zeleniny. Můžeme je jíst syrové, zavařovat je, vařit je péct, dělat z nich nápoje či smoothie. Pojďme se podívat na jednoduché recepty, které vám pomohou chutným způsobem se „zbavit“ letních darů přírody.
Ovocný koláč
Nebojte se, nebudete trávit čas u plotny. Prostě si kupte už upečený korpus. Zbytek je jednoduchý.
Budeme potřebovat:
- 1 ks hotový korpus
- 2-3 hrsti letního ovoce (jahody, ostružiny, rybíz)
- 1 ks tvaroh
- 50 g cukr
Tvaroh utřeme s cukrem a potřeme jím korpus. Na něj pak skládáme omyté a podle chuti nakrájené ovoce. Pokud používáme kyselejší ovoce (například rybíz), budeme potřebovat více cukru. Necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.
Ovocný salát s pudinkem
Ani u tohoto receptu se nemusíte potit u plotny. Připravíme si:
- 1 plechovku broskví
- 1 ks ananas
- vanilkový puding uvařený z jednoho ks prášku
- 200 g jahody
- 1 ks banán
- 100 g borůvky
- 1 střapec hrozen
- 2 lžíce cukr moučka
Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka, ta pak ještě přepůlíme.
Broskve a ananas nakrájíme na kostičky.
Jahody nakrájíme na čtvrtky.
Pudink smícháme se šťávou z broskví a cukrem. Poté přidáme všechno ovoce a promícháme.
Podáváme vychlazené.
Melounové smoothie s mangem
Toto tropické smoothie je velmi osvěžující. Med v receptu můžete vynechat, ale nejenže dochutí smoothie, zajistí také delší pocit nasycení. Základní ingredience jsou tyto:
- 1 ks mango
- 2 hrnky vodní meloun – zbavený pecek a nakrájený na kostky
- ½ hrnku vanilkového sójového mléka
- 1 lžíce med
Postup je následující: Všechno rozmixujte a podávejte vychlazené s kostkami ledu.
Vanilkový krém na ovoce
Tímto krémem můžete polít všechno ovoce z vaší zahrady a povýšíte ho tím na skvělý dezert. Budeme potřebovat:
2,5 hrnku mléka
1 lžíce kukuřičný škrob
1 lžička vanilkový extrakt
1/3 hrnku cukr moučka
2 ks bílky
Půl hrnku mléka smícháme se škrobem a extraktem a vymícháme dohladka. Přidáme cukr a bílky a vyšleháme dohladka.
Zbylé dva hrnky mléka zahřejeme a přidáme do nich připravenou vanilkovou směs. Neustále zahříváme a současně mícháme metličkou. Než omáčka zhoustne trvá to 3 minuty.
Po vyhlazení jí polijeme jakýkoli druh ovoce chceme.