Čína je jednoduchým a rychlým jídlem asijské kuchyně a také velice oblíbený pokrm i u nás. Lze ji připravit na mnoho způsobů. Jak si připravit tu nejlepší čínu?
Pravá čína
Existuje mnoho variací, jak toto jídlo připravit. Tradičně by však měla určitě obsahovat typickou hoisin omáčku, která je součástí velké řady asijských jídel.
- Základem je osmažit kuřecí maso, poté přidat zázvor a česnek, další možností je také chilli.
- Poté k masu na pánev přidejte zeleninu, nejčastěji se jedná o pórek, cibuli, papriku a mrkev, dále také houby a bambusové výhonky.
- Pak přidejte nudle, které je důležité mít namočené pár hodin předem.
- Připravte si směs ze 4 lžic sójové omáčky a stejného množství hoisin omáčky, lze přidat také škrob.
- Omáčku poté nalijte na pánev a promíchejte. Při přípravě je důležitá, aby zelenina zůstala křupavá.
Tradiční receptura
Pravděpodobně se s tímto druhem číny moc často nesetkáte, jedná se však o tradiční recept se surovinami, které by čína rozhodně měla obsahovat. V typickém pokrmu by rozhodně neměla chybět ústřicová omáčka. Další surovinou, která je již v této době poměrně nezvyklá, jsou arašídy, i ty však do tohoto pokrmu patří. K jídlu můžete podávat kromě nudlí také rýži.
Jak správně připravit rýži?
Ačkoliv rýže zde není tím hlavním aktérem, její příprava je také velmi důležitá. Hlavní je ji před přípravou důkladně propláchnout. Poté ji vložíte do hrnce a zalijete 1,5 dílem vody. Když rýže přijde k varu, jemně ji míchejte, aby se nepřichytila. V momentě, kdy se vyvaří všechna voda, hrnec odstavte z plotny. Poté přichází na řadu trouba, kterou předem rozehřejte na 80 °C, hrnec přikryjte alobalem či poklicí a vložte do trouby, zde nechte rýži zhruba 15 minut dojít.
Asijská kuchyně nabízí širokou škálu různých chutí, čína patří mezi jedno z typických jídel, vyzkoušejte ji proto i vy.
Zdroj foto: freepik.com