Její svět

Recept: svěží letní salát s cuketou aneb létě zdravě a chutně

Saláty jsou skvělým pokrmem, využít je můžete jako hlavní chod, přílohu či jen tak na chuť. Jelikož se blíží sezóna cuket a mnohdy se urodí tolik, že člověk ani neví, co s nimi, vyzkoušejte tento netradiční salát s cuketami.

Suroviny, které budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Nejprve si rozpalte pánev. Mandle nasekejte nahrubo a na pánvi je opečte.
  2. To, že jsou hotové, poznáte podle toho, že začnou krásně vonět. Mělo by to trvat zhruba tři minuty.
  3. Cukety si očistěte a nakrouhejte na tenké plátky. Pokud je cuketa delší, klidně ji překrojte na půl, aby plátky nebyly příliš velké.
  4. Rajčátka překrojte na poloviny a přidejte je k cuketám.
  5. Z jarní cibulky, konkrétně bílé části, nakrájejte tenká kolečka a přidejte je k zelenině.
  6. Koriandr nasekejte najemno a přidejte ho do mísy.
  7. Nakonec pak stačí salát už jen dochutit. Přidejte dle chuti sůl a mletý pepř.
  8. Pak přidejte ještě olivový olej, šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Ideálně můžete salát promnout mezi prsty, aby se rozvinuly všechny chutě.
  9. Ochutnejte, případně ještě dosolte a dopepřete, na samotný závěr posypejte mandlemi.

Plody cukety

Cuketa je v kuchyni velmi dobře využitelná, pokud ji však nemáte rádi po tepelné úpravě, právě salát je tou pravou volbou, jak si cuketu připravit. Výhodou je, že se jedná o chutnou a dietní potravinu, která příznivě ovlivňuje mnoho orgánů našeho těla. Díky vysokému množství vitaminů a minerálů působí blahodárně na náš zrak, srdce, zlepšuje činnost mozku a odbourává stres. Dokonce může pomoci i při dně a cukrovce.

Cuketový salát je skvělý způsob, jak své tělo podpořit spoustou vitaminů a minerálů. Ideálně využívejte cuketu vždy se slupkou, myslete však na to, že je potřeba ji důkladně omýt.

Zdroj foto: pixabay.com

Exit mobile version