Recept na tradiční české buchty

0

Tradiční české buchty nesmí chybět na žádné oslavě, veselce nebo rodinné sešlosti. Jsou měkoučké, lákavě vyhlížející, voňavé, nadýchané. V naší rodině je peče nejčastěji moje maminka, která je přebornice. Nejen na české chcete-li Honzovy buchty, ale i koláče a štrúdly z kynutého těsta. Vždycky, když mířím domů, už se těším na pekáč plný buchet s povidly, mákem, tvarohem či ořechovou náplní. A pokaždé, když si tyto buchty vybavím, vzpomenu si na dětství a domov.

Recept na tradiční české buchty

Vzhledem k tomu, že jsou náročné časově i na přípravu, většina lidí volí snadnější recepty a buchty z kypřicího prášku, ale zkrátka těm kynutým se nic nevyrovná. Proto se většinou připisují babičkám a skutečně tomu tak je. V minulosti se jiné buchty snad ani nepekly. I můj syn má zažité, že tyto české buchty u nás peče babička. Pojďme tedy oprášit tento prastarý recept a vzpomenout na staré dobré časy. České buchty na vašem stole budou nejen krásně vypadat, ale i chutnat celé rodince. Mlaskání vašich dětí a úsměv vám bude odměnou.

Potřebné ingredience

  • Olej na potření
  • Mléko, tvaroh, cukr jako náplň
  • Mléko – 1/4l
  • Sůl – špetka
  • Cukr – 80g
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Polohrubá mouka – 500g
  • Droždí – 30g
  • Žloutek – 2ks
  • Máslo – 120g
  • Citrónová kůra

Postup přípravy

  • Mouku vsypeme do mísy a uděláme v ní důlek – do něj rozdrolíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme teplým (ne horkým) mlékem. Necháme vzejít kvásek a poté přidáme vanilkový cukr, sůl, kůru z citrónu, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme nelepivé vláčné těsto a necháme jej kynout na teplém místě – v zimě můžeme ponechat u radiátoru.
  • Zatím si připravíme tvarohovou náplň – smícháme tvaroh, mléko a cukr. Ovšem lze připravit i další náplně: maková, ořechová, povidla, marmeláda.
  • Těsto během kynutí několikrát promícháme. Přibližně po hodině (klidně může kynout i déle) vytvoříme bochánky – roztáhneme a naplníme tvarohem. Bochánky vkládáme do vymazaného lehce pekáčku. Lehce proto, aby nebyly buchty příliš nasáklé a mastné.
  • Ve finále buchty v pekáčku potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 až 180 stupňů a pečeme přibližně 30 až 40 minut (každá trouba peče jinak). Upečené buchty posypeme cukrem. Ihned lákají k nakousnutí, ale mám vyzkoušeno, že po teplých pak bolí břicho a jste nafouklí – proto vyčkejte, až trochu vychladnou.

 

 

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku