Její svět

Recept na skvělou Pizzu

Než začneme připravovat pizzu, měli bychom pochopit, že pizza je o kvalitně zpracovaném těstě a rajčatovém základu, nikoliv o instantní buchtě s kečupem a eidamem. Takovou pizzu si můžeme koupit v hypermarketu, většinou ji naleznete v oddělení mražených výrobků, v lepším případě v pekárenském stánku. Pokud chcete, aby byla pizza podle originálního italského receptu, zapomeňte na to, že ji budete jíst ještě dnes. Pravá italská pizza vyžaduje nejméně 24 hodin na správné vyzrání a fermentaci těsta, čímž se dosáhne lehkosti, vláčnosti a po upečení křehkosti. V žádném případě by pizza neměla být tvrdá, přeplácaná a už vůbec ne tlustá. Dalším předpokladem pro dobrou pizzu je vysoká teplota pečení, nejlépe kolem 250 °C. Ideální je kamenná pec, kterou v domácím prostředí s přehledem nahradí moderní horkovzdušná trouba.

Pro přípravu těsta budeme potřebovat tyto ingredience

500 g hladké pšeničné mouky, 10 g suchého droždí nebo kvasnic, 2 špetky soli, 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenský – Extra Virgin), 3 dl čisté vody

Postup pro přípravu těsta

Mouku přesejeme do mísy a smícháme s kvasnicemi a solí, poté přidáme olivový olej a vodu. Lehce zamícháme vařečkou nebo lžící. Až se těsto začne spojovat, začneme ho velmi lehce hníst a promačkávat ručně (zhruba 5 min.). Těsto musí být stále vláčné, nesmí se lepit. Pokud lepí, přisypeme trochu mouky a znovu prohněteme. Hotové vláčné těsto trochu poprášíme moukou, přikryjeme ho utěrkou a dáme ho na 24 hodin zrát v ledničce.

Rajčatový základ na pizzu

1,5 kg loupaných rajčat, 1 větší mrkev, 1 větší cibule, 4 lžíce olivového oleje, lístky čerstvé bazalky

Nakrájíme loupaná rajčata, mrkev a cibuli na středně velké kousky. Do rendlíku nalijeme panenský olivový olej, rozpálíme a následně na něm zpěníme rozmáčknutý česnek. Nakrájenou mrkev a cibuli zpěníme po dobu asi 3 minut. Potom přidáme předem oloupaná rajčata a necháme vařit na mírném plameni po dobu 30 – 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a přírodním cukrem, pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené a můžete je i lehce rozmačkat. Jakmile je omáčka hotová, necháme ji pomalu vychladnout. Až bude studená, vmícháme do ní směs z bazalky, pepře, soli a olivového oleje.

 

A pečeme

Vyzrálé těsto vyndáme z lednice a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Pomocí válečku nebo ručně vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech, popřípadě na pečící papír. Těsto potřeme rajčatovým základem a začneme pokládat suroviny dle chuti a fantazie. Dobře se hodí šunka, slanina, různé druhy sýra, špenát, zelenina, žampiony a podobně. Obloženou pizzu posypeme bazalkou a vložíme do předehřáté trouby na 250 stupňů  celsia. Pečeme zhruba 15 minut a můžeme hned podávat.

Exit mobile version