Pro přípravu základního těsta budeme potřebovat
300 g hladké mouky, 2 vejce, 30 g cukru (moučkový nebo krupici), 500 ml mléka, špetka soli, rozpuštěné máslo (podle potřeby), cukr se skořicí nebo s kakaem na posypání
Příprava těsta
Ohřejeme si mléko, aby nebylo moc horké, spíše vlažné, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme na teplém místě chvilku působit. Mezi tím nasypeme do mísy mouku, přidáme špetku soli a promícháme. V mouce vytvoříme dolík, do něj dáme cukr, klepneme vajíčka a přilijeme směs vykynutého droždí s mlékem a vymícháme hladké těsto bez žmolků. Těsto by mělo být hustější, než na palačinky. Hotové dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí by mělo mít dvojnásobný objem.
Smažení lívanců
Připravíme si pánev nebo lívanečník, nalijeme na dno trochu oleje a necháme rozpálit. Naběračkou lijeme těsto na pánev a vytváříme placičky. Po opečení z jedné strany, lívance otočíme a dopečeme do růžova i z druhé strany. Hotové lívance potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a můžeme podávat.