Odlehčený jogurtový koláč je to pravé osvěžení pro letní dny. Už se těšíte, až se vám lahodný moučník bude rozplývat na jazyku? Dopřejte svým chuťovým buňkám výlet do říše snů!
Pokud vám jogurtový koláč bude připadat příliš obyčejný, můžete si jej vylepšit ještě pomocí topu ze zakysané smetany. Dnes se vám povede zdravá a chutná svačinka. Jdeme na to!
Jogurtový koláč
Suroviny, které budete potřebovat
- 1 kelímek jogurtu,
- půl kelímku cukru krupice,
- půl kelímku oleje,
- kelímek polohrubé mouky,
- půlka sáčku kypřícího prášku nebo lžička sody,
- 1 celé vejce,
- 1 kompot, ze kterého jste slili vodu,
- 80 gramů másla na drobenku,
- 10 dkg hrubé mouky na drobenku,
- 80 gramů cukru krupice na drobenku.
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Vymažte si koláčovou formu o průměru zhruba 20 centimetrů.
- Slijte sladkou vodu z kompotu.
- Nachystejte si drobenku na koláč tak, že promněte změklé máslo, mouku a cukr.
- Smíchejte pomocí mixéru vejce s cukrem.
- Po dvou minutách šlehání přidejte jogurt, olej, mouku a prášek do pečiva.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy na pečení.
- Na těsto pokládejte jednotlivé kousky vašeho oblíbeného kompotu.
- Na kousky ovoce nasypejte drobenku.
- Vložte koláč do trouby a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia 20 – 25 minut. Že je koláč hotový poznáte podle toho, že drobenka zezlátne.
Zakysaná smetana se skořicí
Suroviny:
- kelímek zakysané smetany,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 lžička mletého cukru,
- špetka skořice.
Postup přípravy:
- Vytvořte si lahodný a odlehčený toping na váš moučník. Mixérem šlehejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem.
- Přidejte špetku skořice a mletý cukr, a šlehejte zhruba 5 minut.
- Vzniklý toping pokládejte na jednotlivé řezy vychladlého moučníku, které jste nachystali na servírovací talířky.
Přejeme vám, ať vám tento letní dezert chutná.
zdroj foto: pixabay.com