Tyto letní rybí koláčky si snadno připravíte jako oběd nebo večeři na všední den. Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkké díky granole. Makrela jim dodává velkou chuť a je plná esenciálních omega 3 tuků pro zdraví mozku a srdce. V kombinaci s citronovou šťávou a creme fraiche jsou nízkotučnou alternativou těžších omáček.
Rybí koláčky
Budete potřebovat:
- 230 g brambor,
- 100 g uzené makrely,
- 3 g petrželky,
- 1 jarní cibulku,
- 1 stroužek česneku,
- 1 polévkovou lžíci mouky.
Na obalení
- 2 plátky celozrnného chleba,
- 40 g granoly,
- 1 vejce.
K podávání
- 5 g creme fraiche se sníženým obsahem tuku,
- 1 citron,
- hrst salátových listů.
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou na střední teplotu na 10-12 minut nebo dokud nejsou uvařené.
- Zatímco se brambory vaří, nakrájejte nadrobno jarní cibulku, stroužek česneku a petrželku.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte 2 plátky celozrnného chleba se 40 g granoly, solí a pepřem, abyste získali strouhanku. Směs granoly dejte do mísy stranou.
- Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je. Pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte s moukou a důkladně promíchejte. Přidejte uzenou makrelu, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, česnek a petrželku a jemně promíchejte.
- V misce rozšlehejte vejce. Rukama vytvarujte z bramborové rybí směsi 4 rybí placky. Rybí koláčky potřete vaječnou směsí a poté je pokryjte granolovou směsí, kterou lehce přitlačte, aby se přichytila.
- Rybí koláčky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Pečte v troubě 18 minut při teplotě 200 °C.
- V misce smíchejte crème fraiche, vymačkanou citronovou šťávu a trochu zbylé petrželky. Dochuťte solí a pepřem.
Rybí koláčky podávejte s creme fraiche, klínkem citronu a čerstvými salátovými listy. Dobrou chuť!
Zdroj foto: www.freepik.com