Sladké brambory neboli batáty jsou snadné na přípravu, jsou velmi chutné ale také zdravé. V obchodech je najdete běžně, typická je pro ně oranžová barva. Víte, proč byste je měli jíst více než klasické brambory? A jak prospívají našemu zdraví?
Proč jíst batáty
V batátech najdeme spoustu zdraví prospěšných látek. Obsahují vitamíny C, a A, vitamín B6 nebo betakaroten. Batáty pomáhají přirozeně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou skvělou prevencí proti nespavosti, depresím a chrání naše srdce i cévy před onemocněním. V batátech najdeme i draslík, který je skvělým prostředkem na snižování krevního tlaku. Podporuje také právě správnou činnost srdce, a tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Batáty jsou také mnohem méně kalorické než klasické brambory a obsahují méně škrobu, a tím pádem i sacharidů. Vitamín A v nich obsažený se zařazuje mezi antioxidanty – batáty tedy značně posilují imunitu a přispívají k udržení zdravé pokožky. Pokud budete batáty konzumovat ve slupce, dodáte tělu také velké množství vlákniny. Výborné jsou například pečené batáty nebo batátové pyré.
Batáty jsou plné zdraví, připravte si z nich lahodné a rychlé pyré
Budete potřebovat:
- 1 kilogram batátů,
- 1 větší cibuli,
- 1 lžíci olivového oleje,
- sůl a pepř.
Postup:
- Batáty nejprve oloupeme stejně jako klasické brambory. Poté je omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme je vařit do vody až do jejich změknutí.
- Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kousky a na olivovém oleji je osmahneme dozlatova. Cibuli je možné zamíchat přímo do pyré nebo ji podávat zvlášť.
- Uvařené batáty scedíme, osolíme a opepříme dle chuti. Chvíli je necháme odpařit, a potom je tyčovým mixérem rozmixujeme tak, aby vzniklo hladké pyré.
Tip: Pro ještě lepší, zajímavější a lahodnější chuť můžeme do pyré vmíchat i nadrobno nastrouhaný sýr parmazán.
Zdroj foto: www.pixabay.com