Bramborový salát patří k naší klasice o Vánocích a nejen to. S chutí si jej připravujeme při různých slavnostních příležitostech, kde jej lze použít nejen jako hlavní chod, ale i na chlebíčky či jednohubky. Řada z nás bramborový salát zbožňuje natolik, že si jej dělá jen na chuť kdykoliv během roku. Existuje spoustu receptů na tuto dobrotu. My vám však dnes přinášíme vánoční klasiku.
Ingredience na salát
- 2kg salátových brambor
- 2 ks cibule
- 1 ks celer
- 5 ks sterilovaných okurek
- 4 ks mrkve
- 4 ks petržele
- 3 ks vajec
- 1 konzerva sterilovaného hrášku
- 1 kelímek majonézy
- ½ kelímku bílého jogurtu (nemusí být, ale dejte pak více majonézy)
- 1 lžička hořčice
Ingredience na nálev
- 1 lžička cukru krupice
- Sůl podle chuti
- Pepř, kdo jak má rád
- 1 ks bobkového listu
- 3 celé kuličky nového koření
- 1 lžíce octa
Jak na to?
Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Kořenovou zeleninu si očistíme, umyjeme, nakrájíme a uvaříme v nálevu: s bobkovým listem, novým kořením, pepřem, solí, cukrem a octem.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a taktéž zeleninu. K bramborám a zelenině přidáme hrášek, na jemno nakrájenou cibuli, vejce a přidáme i další suroviny (hořčici, majonézu, jogurt) a vše promícháme, dochutíme solí. Salát dáme do lednice vychladit a odležet. Salát je lepší uležený, tudíž je lépe začít s jeho přípravou již ráno. Do večera bude již krásně uležený.
TIP: do salátu můžete zamíchat i nálev z okurek, ale pozor, aby nebyl salát příliš řídký.