Rajčata – proč je jíst a na jaké způsoby je připravovat

0

Ať už zařazujete rajčata k ovoci či zelenině, není pochyb o tom, že rajčata jsou velmi nutričně hodnotná potravina, kterou by spousta lidí měla jíst každý den. Rajčata patří mezi tzv. „funkční potraviny“, což znamená, že jsou bohatá na spoustu živin.

shutterstock_37943962

Pozitivní zdravotní účinky rajčat

  1. Rakovina – rajčata jsou skvělým zdrojem vitamínu C a jiných antioxidantů, které mají schopnost odvádět škodlivé volné radikály z těla, a tím redukují vznik několika druhů rakoviny. Příkladem je například rakovina prostaty. Rajčata obsahují lykopen, který je spojován s prevencí proti tomuto typu rakoviny. Dalším příkladem je rakovina střev. Proti tomuto druhu rakoviny bojují rajčata vysokým obsahem vlákniny a beta-karotenu.
  2. Krevní tlak – nízký obsah sodíku v rajčatech může napomáhat udržovat normální krevní tlak. Mimoto obsahují rajčata také spoustu draslíku.
  3. Zdraví srdce – Vláknina, draslík, kyselina listová a vitamín C obsažené v rajčatech mohou podporovat zdraví také srdečního systému. Kouzlo spočívá ve velkém množství draslíku a nízkém množství sodíku. Draslík snižuje nebezpečí vzniku mrtvice, chrání proti ztrátě svalové hmoty a zajišťuje pevnost kostí.
  4. Diabetes – tím, že rajčata pomáhají normalizovat krevní tlak, regulují také množství cukru v krvi. A tím pomáhají předcházet vzniku diabetes prvního i druhého typu.
  5. Zácpa – díky vysokému obsahu vlákniny dochází také k regulaci trávicího systému a tím i předcházení zácpě či průjmu.
  6. Zdraví očí – lykopen, lutein a beta-karoten jsou mocnými antioxidanty, které chrání zdraví očí.
  7. Kůže – kolagen ve spojení s vitamínem C vede ke zlepšení vzhledu vlasů, kůže i nehtů.

Jak rajčat jíst a připravovat?

Nejlepší je konzumovat rajčata čerstvá, syrová. Přidejte je tedy do salátů nebo jako oblohu k hlavnímu jídlu. Nezbavujte je kůže, ta obsahuje vysoké množství zdraví prospěšné vlákniny. Připravte si z nich také studenou polévku – gaspacho.

Autor

Komentáře k článku