Quinoa, česky merlík čilský, pochází z Jižní Ameriky. Objevte i vy přínosy této superpotraviny, kterou staří Inkové označovali jako „matku všech zrn“, a dávali ji dětem i mužům před důležitými válečnými střetnutími. Proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku?
Vláknina, zase ta vláknina!
O vláknině se všude můžete dočíst spoustu zajímavých informací. Důležité však je, abyste ji konečně do svého jídelníčku začali zařazovat, a to nejlépe pomocí potravin, které ji přirozeně obsahují. Quinoa je jednou z nich. Vláknina, kterou obsahuje quinoa, je nerozpustná a má mnoho funkcí: díky ní předejdete vzniku žlučových kamenů, pomůže vám i s odváděním toxinů z těla, a také zrychlí spalování tuků a zlepší vstřebávání tělu prospěšných látek.
Kterou si vybrat?
Když se vydáte na nákup nových potravin, je dobré o nich mít základní informace. Quinoa má základní tři druhy – červená quinoa se vyznačuje křupavostí a jemnou oříškovou příchutí. Bílá má zase jemnou příchuť másla. A černá? Ta je ze všech nejkřupavější, má také nejvýraznější chuť. Záleží na vás, kterou z nich si oblíbíte nejvíce.
Přínosné látky
Kromě již zmíněné vlákniny je quinoa bohatá na minerály – vysoký obsah hořčíku a vápníku posílí vaše kosti i svaly. Nemůžete večer usnout? Dříve se doporučovala sklenice mléka, dnes již ale víme, že je těžce stravitelné a navíc zahleňuje organismus. Mnohem lepší variantou je večeře, do které přidáte quinou. Přejete si pro svůj organismus antioxidanty, které vám dopřejí mladistvější vzhled? Spolehněte se na vitamín E, který naleznete v quinoi. Tato superpotravina je bohatá také na bílkoviny a důležité aminokyseliny.
Už jste se dozvěděli základní informace, nyní ještě praktická poznámka – quinoa se nejprve krátce ponoří do studené vody, poté se proplachuje, a následně vloží do čisté vody a vaří se pozvolna, podobně jako rýže. Dobrou chuť!
Zdroj foto: https://pixabay.com/cs/photos/pánev-quinoa-barvitý-zelenina-1832926/