Její svět

Míša řezy: Recept na oblíbenou pochoutku nejenom dětí

Míša řezy – skvělý moučník, který se úžasně hodí nejen k odpolední kávě, je zároveň jedním z dezertů, co ocení každá návštěva. Velmi oblíbeným bývá i u dětí. Prakticky se jedná o čokoládový piškot, krém z bílého tvarohu doplněný vrstvou čokolády. Mnohdy je dosti těžké zůstat jen u jednoho kousku.

Ingredience

Piškot/Korpus

Krém z bílého tvarohu

Poleva z čokolády

Postup přípravy

Piškot/Korpus

  1. Nejprve se smíchají suché ingredience; mouka, kakao a jedlá soda.
  2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Vyšlehejte tuhý sníh, a to z bílků, 3 lžic cukru krupice a špetky soli.
  3. Vedle toho ušlehejte žloutky se zbylými 3 lžícemi cukru krupice a přidejte olej a vodu. Voda těstu dopomáhá vytvořit správnou hustotu a to tak, aby se na plech dalo krásně rozetřít.
  4. Do této směsi vmíchejte již předem vyšlehaný tuhý bílý sníh, a to manuálně.
  5. Těsto se rozetřete na vysypaný plech anebo na plech, kde je připravený a položený pečicí papír.
  6. Do předem vyhřáté trouby na 170 °C takto připravený korpus vložte a pečte po dobu 15 minut. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout.

Krém/náplň z tvarohu

  1. Tvaroh smíchejte společně se zakysanou smetanou, a takto by nechte odstát (až několik hodin), aby mohl odkapat. Tímto se zbaví nadbytečné vody a zůstane krásně hustá směs. Ideální je pro tento proces sítko, které vyplníte ubrouskem. Určitě nepoužívejte ubrousek papírový, měl by vždy být plátěný.
  2. Po zbavení se přebytečné vody přes sítko směs přendejte pomocí stěrky do vhodné nádoby a promíchejte.
  3. V jiné nádobě si ušlehejte mascarpone společně se smetanou ke šlehání a cukrem krupice tak, aby vznikl krásně pevný krém. Tyto dvě směsi se poté spojí v jednu a v případě potřeby ji můžete ještě více takto dosladit.
  4. Vychladnutý korpus rozřízněte na dvě stejné části. První půlku vloží nejlépe na tác a lehce se na ni rovnoměrně rozmažte polovinu připraveného krému z tvarohu.
  5. Dále na něj přiklopte druhou polovinu korpusu a zcela opatrně lehounce přimáčkněte.
  6. Naneste druhou polovinu tvarohového krému a zahlaďte ho pěkně do rovna. Než se připraví poleva, dejte vše vychladit do ledničky.

Poleva z čokolády

  1. Do horké smetany vložte čokoládu, chvilku nechte odstát, a poté vymíchejte dohladka. Při občasném míchání nechte zchladnout tak, aby lehce zhoustla.
  2. Takto poté nalijte a rozetřete na řezy již namazané krémem, a to po celé ploše do všech rovin. Takto se všemi vrstvami vložte opět do ledničky na vychladnutí.
  3. Po řádném zatuhnutí jsou řezy připravené ke konzumaci.

Nejlépe se vám budou krájet hladkým nožem, který je zároveň ostrý a předem vložený do horké vody. Po zakrojení každého řezu nezapomeňte nůž zase otřít.

Míša řezy se dají připravit i v jiných, například odlehčenějších variantách. Záleží na každého preferencích či dietních omezeních. Rozhodně ale neplatí, že při redukci si váhy si tento lahodný dezert nemůžete dopřát. Budete-li ho konzumovat s mírou, váš plán to nikterak nenaruší.

Ingredience, které můžete namísto výše uvedených použít, jsou například špaldová mouka, kokosový olej, odtučněný tvaroh či med. Součástí může být i protein.

Zdroj foto: www.freepik.com

Exit mobile version