Lívanec je de facto druh moučníku podobný palačince s tím rozdílem, že originální lívance jsou z kynutého těsta. Dnes však mnoho lidí hází palačinky i lívance do jednoho pytle. Ačkoliv jde o zaběhnutou dobrotu, kterou nám dělávaly již naše babičky, nejde původně o typicky české jídlo, ale jídlo (či dobrota) pocházející původně z Francie ze 17. století, kdy se jednalo o velmi tenkou pocukrovanou placku, složenou do trojúhelníku a politou koňakem.
Snaha Francisca Palacciniho povýšit tuto dobrotu na vyšší level, a také neznalost přesných ingrediencí dala zrodit úplně první palačince podávané s marmeládou ve srolované podobě, jak ji známe dnes s ovocem a šlehačkou. Moučník zdomácněl v Rumunsku a Maďarsku, jak se dostal k nám je záhadou, ale to by bylo o palačinkách. Lívance, to je trochu jiná.
Palačinky vs. lívance
Popravdě se mi jejich pravý původ nepovedlo vypátrat. Někde se uvádí Vídeň, ale jestli to tak je, čert ví. Každopádně ačkoliv nejde o žádnou novinku, jsou jak palačinky, tak lívance oblíbené. Mohlo by se zdát, že rozdíl mezi nimi je jasný. Palačinky – nekynuté těsto. Lívance – kynuté těsto. Jenže existuje mnoho receptů na nekynuté lívance. A pak babo raď. Nicméně my si dnes prozradíme recept na lívance z kynutého těsta.
Potřebné ingredience
- Špetka soli
- 2 lžíce másla
- 300 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce moučkového cukru
- 20 g droždí
Jak na to?
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme jednu malou lžičku mouky a jednu polévkovou lžíci mléka. Hmotu necháme kynout, pak přidáme vejce, sůl, máslo, mléko a střídavě mouku. Uhněteme hladké těsto a necháme jej kynout. Po vykynutí naléváme těsto na lívanečník a opékáme do růžova. Podáváme se skořicovým máslem. Místo lívanců můžete klidně udělat palačinky. Záleží, čemu dáváte přednost.
Skořicové máslo
- 80 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- Med nebo třtinový cukr