Kuskus je nejen velmi zdravý, ale i chutný. Navíc je vhodný pro ty, kteří chtějí velmi rychle připravit i výživné jídlo. Občas se rychlé recepty hodí každému a navíc toto jídlo zvládne i úplný začátečník. Jeho výhodou je, že se nemusí vařit a stačí ho pouze zalít horkou vodou. Mnohdy po příchodu z práce se nám nechce stát dlouhé hodiny v kuchyni a hledíme, co nejrychleji připravit jídlo, zahnat hlad a posléze odpočívat. Právě tady je vhodné mít vždy kuskus ve špíži. Dá se připravit jak na sladký, tak slaný způsob. Hodí se všude tam, kde běžně používáte třeba rýži, i když je kuskus vlastně těstovina.
Ingredience pro jednu osobu
- Kuskus – půl hrníčku
- Cherry rajčátka – 5 ks
- Hrst strouhaného sýra
- 5 koleček šunky
- Bylinky-bazalka a jiné
- Sůl a koření podle chuti
- Půl lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Kuskus si dáme do mističky a jemně osolíme. Můžeme přidat podle toho, co máme rádi i určité koření. Já jemně popráším paprikou a kari kořením. Ale skutečně jen velmi málo. Nalijeme horkou vodu, aby trochu přesahovala kuskus, a přikryjeme pokličkou. Kuskus během pár minut nabobtná. Mezi tím si nakrájíme šunku na kousíčky a vmícháme do kuskusu. Přidáme i pokrájená rajčátka, nasekanou bazalku či jiné bylinky a půl lžíce olivového oleje. Vše rozmícháme a dáme na talířek, kde ještě posypeme strouhaným sýrem. Když se vám bude chtít i vařit, můžete přidat hřiby či jinou dušenou zeleninu. Jedná se v podstatě o jídlo, podobné rizotu.
Pokud se vám stane, že nalijete více vody a kuskus je vodnatý, dejte ho na malou chvíli do kastrůlku povařit a voda se vypaří.