Rady a tipy, které ulehčí práci v kuchyni, ocení každá hospodyňka. Ať už jde o úklidové či kulinářské triky. Určitě si toho mnoho pamatujeme z domů, od našich maminek a babiček, ale ne vše věděly i ony. Vždy se najde ještě něco, co nás překvapí a čím se na oplátku můžeme pochlubit my jim. Nebudeme vás dlouze napínat a jdeme na to.
Kuchyňské tipy a triky
- Těsto na kynutou buchtu či knedlík vykyne rychleji, postavíme-li ho ke zdroji tepla (trouba, topení) odkud proudí teplý, nikoliv horký vzduch. Ale pozor na průvan, ten naopak těstu škodí.
- Krásně voňavý jablkový koláč budeme mít, když jablíčka naložíme půl hodiny před pečením do bílého vína nebo do jablečné šťávy. Jeho vůně se tím ještě více umocní.
- Když houby před tepelnou úpravou posolíme a pokapeme citronovou šťávou, stanou se snadněji stravitelnými.
- Bezkonkurenčně chutná míchaná vejce získáme tím, že přidáme na jedno vajíčko lžíci minerální vody – „vaječina“ bude mít jemnější chuť.
- Jemný a vláčný drobenkový koláč získáme tak, že jej po vytažení z trouby pokapeme několika lžícemi smetany, případně roztopeným máslem. Vydrží déle chutnější, nebude se tolik drolit a váznout v krku.
- Máslový krém vydrží déle, když do něj přidáme nějaký alkohol – koňak, rum apod. Ovšem pouze za předpokladu, že jej nebudou konzumovat děti.
- Pudink se na dno kastrolu nepřichytí, když jej nejdříve vymažeme máslem. Teprve následně nalijeme mléko a začneme s přípravou pudinku.
- Kyselé mléko pomůže otupit ostrost křenu. Máme-li příliš ostrý křen, naložíme jej na půl hodinky do kyselého mléka.
- Nepovedené a potrhané vafle nemusí skončit v koši, i rozdrobené vafle lze použít. Drobky vložíme do sklenice, zakapeme kávou, posypeme kakaem a přidáme tvarohový krém, postup se opakuje. Místo vaflí získáme tiramisu dezert. Takto lze využít i jiné nepovedené moučníky.