Její svět

Je palmový olej v potravinách opravdu tak nebezpečný?

V poslední době je palmový olej často diskutovaným tématem. Hodně lidí jej striktně odmítá nejen z pohledu zdraví, ale i ohleduplnosti k přírodě. Existují však i tací, kteří svou stravu absolutně neřeší. Představuje palmový olej opravdu nebezpečí a měli bychom se mu vyhýbat?

Palmový olej představuje jedlou formu oleje získávaného z oplodí palem – nikoliv z jejich semen. Pravdou je, že obsahuje vysoké množství vitamínu E, ale také nebezpečí v podobě nasycených mastných kyselin, jež jsou spojovány se vznikem aterosklerózy. V některých případech se také zmiňuje celiakie, nemoci štítné žlázy, cukrovka či opakující se záněty. V poslední době se také ukazuje, že souvisí s depresivními stavy.

Palmový olej je horší než vepřové sádlo

Zatímco ve 100g řepkového oleje se jich nachází pouhých 7 gramů, v oleji palmovém je to 7x více. Množství těchto kyselin je tedy větší než například ve vepřovém sádle. Přispívá tak k mohutné tvorbě cholesterolu v krvi. Takto dochází k ucpávání cév a kornatění tepen.

Nízká cena je jedinou výhodou

Jedinou výhodou palmového oleje je jeho nízká cena, to je asi tak vše. Během výroby se palmový olej ztužuje, což je jeden z nezdravých procesů. Pomineme-li negativní dopad na lidské zdraví, představuje palmový olej i ekologickou hrozbu. Především v Indonésii a Asii jsou tropické pralesy káceny, aby na jejich místě mohly vzniknout plantáže palmy olejnaté.

Prospěch z něj mají bohužel jen velké obchodní společnosti, ale zvířata, příroda a původní obyvatelé, na pěstování těchto palem doplácejí včetně lidského zdraví.  Vzhledem k jeho nízké ceně je používám stále častěji v pečivu, brambůrkách či sušenkách. Ovšem nízká cena spočívá v bezohledném způsobu, jakým se získává.

 

Exit mobile version