Vápník je důležitým minerálem pro naše tělo z mnoha důvodů. Potřebují ho nejen kosti, ale také svaly a nervová soustava. Proto při jeho nedostatku hrozí celá řada zdravotních potíží. Jak zajistit jeho dostatek v těle a jak případně poznat, že vám chybí?
Proč je vápník důležitý?
Vápník neboli kalcium je základním stavebním kamenem kostí a zubů. Až 99 % celkového množství vápníku je uloženo právě v těchto částech našeho těla. Dále se podílí také na správné funkci srdce, srážlivosti krve a nervosvalovém přenosu. Distribuce je řízena pomocí hormonů, proto je ke správné funkci potřeba ještě správné množství hořčíku a vitaminu D.
Nedostatek se může projevit řídnutím kostí, bolestmi kloubů, kažením zubů či svalovými křečemi. Při příliš vysokém obsahu vápníku může docházet k průjmům. K předávkování téměř nemůže dojít, pravděpodobnější je otrava vitaminem D, kvůli které se vápník začne ukládat do sliznic orgánů.
Příznaky nedostatku vápníku
Mezi prvotní příznaky nedostatku vápníku mohou patřit:
- necitlivost v prstech,
- svalové křeče,
- záškuby končetin,
- zhoršená paměť.
První příznaky, že vašemu tělu chybí vápník, mohou být nevýrazné. Jedná se například o ztrátu citu v prstech či jejich ztuhlost, což je způsobeno špatným nervosvalovým přenosem. S tím souvisí také další problém, což jsou svalové křeče, kdy nedostatečnost vápníků tělo již výrazně ovlivňuje.
Na nízkou hladinu vápníku v těle vás mohou upozornit také nekontrolovatelné záškuby v končetinách. Hypokalcemie může ovlivňovat také mozek, což se projeví jako letargie, malátnost, závratě, otupělost či dokonce poruchy koncentrace a paměti.
Jak vápník doplnit
Nejlepší prevencí je samozřejmě zajistit si jídelníček, ve kterém bude dostatek minerálů i vitaminů. Jestliže vás však trápí akutní nedostatek kalcia, pak je důležité do jídelníčku okamžitě zařadit potraviny s vysokým obsahem tohoto minerálu.
Dospělý by měl přijmout 0,8-1,2 gramu vápníku za den, toto číslo se pak ještě navyšuje u dospívajících osob, těhotných a kojících žen, kdy se potřeba může vyšplhat až na 2 g/den. Nejlépe je vápník vstřebáván na večer, z toho důvodu je lepší bohaté zdroje konzumovat až v pozdějších odpoledních hodinách. Velké množství vápníku se vyskytuje v máku, chia semínkách, mořských řasách, parmezánu, v rybách a čerstvých fících.
Vápník je velmi důležitým činitelem v organismu, je proto podstatné dbát na rovnováhu minerálů v těle, ovlivňují totiž většinu metabolických i dalších procesů. Základem je vždy dodržovat pestrou a zdravou stravu.
Zdroj foto: pixabay.com