Léto je období, kdy dozrávají rajčata. Protože nám jich na zahradě častokrát dozraje tolik, že nevíme, co s nimi, je léto také obdobím zpracování rajčat. Můžete připravit domácí kečupy, lečo, rajčata sušit nebo také zavařovat. Tato zavařená rajčata pak jednoduše použijete místo konzervovaných nebo v zimě, kdy je cena rajčat často závratná.
Rajčata můžeme zavařovat celá, nakrájená na kostky, oloupaná či neoloupaná. Nejprve je třeba připravit si a sterilizovat sklenice. Toto dosáhneme jejich vyvařením v horké vodě – vaříme je asi 10-15 minut (vodu z nich udržujeme stále horkou – budeme ji potřebovat k samotnému zavařování). Ke sterilizaci můžeme také využít dostatečně dlouhý program myčky. Poté sklenice necháme uschnout na suché utěrce nebo ručníku. Sterilizujte tolik sklenic, kolik budete potřebovat, nejlépe menších nebo v různých velikostech. Stejným způsobem vyvaříme i víčka sklenic. Ta necháme ale ve vodě.
Rajčata vybíráme zralé, ale nepřezrálé a už vůbec ne nahnilé. Praskliny na rajčatech nevadí. Použít můžete rajčata ze své zahrádky nebo ta, která koupíte na farmářském trhu. Rajčata z hyper a supermarketů nemají tolik chuti jako domácí a nespraví to ani sterilování.
Postup
Receptů na zavařená rajčata je opravdu hodně. Základní postup je však následující: Rajčata (množství necháme na vás) nakrájíme tak, jak je nám libo. Zavařit můžeme celá rajčata i s kůží, celá rajčata bez kůže, půlky rajčat, čtvrtky rajčat, rajčata na kostičky atd. Rajčata rozdělíme do sklenic, přitom se nemusíme bát přitlačit. Do každé sklenice pak přidáme ještě špetku soli a dolijeme horkou vodou až po okraj. Zavíčkujeme, naskládáme je do vyššího plechu, podlijeme vodou a sterilujeme na 80 °C asi 20 minut.
Tento základní recept můžete vylepšovat přidáním různých bylin – ať už čerstvých nebo sušených. Skvěle se hodí bazalka, rozmarýn, tymián, přidat můžeme i česnek či cibuli.