Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.
Jak předcházet pálení žáhy
- jezte pravidelně malé dávky jídla, jezte v klidu, při jídle nechvátejte, nepřejídejte se
- jídlo řádně rozžvýkejte a vyhněte se tučným a hodně kořeněných pokrmům , nejezte těžká jídla večer
- nepracujte dlouho v předklonu, nezvedejte těžké předměty
- zařaďte do svého jídelníčku zeleninu a ovoce, jezte potraviny s větším obsahem vlákniny
- při spaní mějte hlavu ve zvýšené poloze
- nekuřte a nepijte alkohol
- snižte svoji váhu o pár kilo
- nestresujte se
Jak zastavit pálení žáhy
- krátkodobě vám pomůže vypít sklenici studené vody
- pijte čaj z máty peprné, meduňky a řepíku či řimbaby
- vezměte si léky proti pálení žáhy
Chcete-li vědět, jaká je příčina pálení žáhy, polkněte lžíci šťávy z citrónu. Máte-li mnoho žaludečních šťáv, pálení se vystupňuje; když zmizí, máte jich málo. Při přebytku žaludečních šťáv nejezte sladkosti a čerstvé pečivo. Jezte každou hodinu suchar, aby vyčerpal kyselé šťávy, které nahlodávají sliznici žaludku. Máte-li málo žaludečních šťáv, nepijte mléko, používejte více kmínu a jezte pouze čerstvé, neohřívané jídlo.