Ostropestřec mariánský (Latinsky se jmenuje Silybum marianum ) je bylinka, které konci Srpna dozrávají plody. Plody však nese pouze ob rok. Ostropestřec mariánský patří mezi známé bylinky. Jeho lidový název je Kristova koruna nebo Mariánský bodlák. Ostropestřec je velmi teplomilná rostlinka a proto se objevuje hlavně ve Středozemí. Ovšem vzhledem k jeho účinkům a spotřebě se ve velkém pěstuje uměle na plantážích. Ostropestřec je navíc krásný bodlák, jehož výška, dosahující až dva metry, upoutá pozornost…
Účinky
Ostropestřec mariánský má na lidské tělo velmi pozitivní účinky a to především na játra. Využívá se tedy při různých jaterních potížích, jako jsou například : ztučnění jater, zánět jater, mononukleóza, žloutenka, cirhóza jater, otravy z jedů, alergie, vyrážky, plynatost, problémy se žlučníkem, poruchy krevního oběhu, zlepšuje migrény, deprese.
Určitě každý by měl do své stravy zařadit semínka Ostropestřece mariánského. Mají velmi pozitivní vliv na zdraví, jelikož se podílí na regeneraci a posilování jater. Odborávájí škodlivé látky z našich jater. A proto je na detox jater je tedy rozhodně téměř nejlepší volbou.
Jak ho používat
Aby se mohly projevit účinky, je dobré používat ho delší dobu. Minimálně 3 týdny, ale lépe i několik měsíců. Využití Ostropestřece je určitě dobré během roku několikrát zopakovat, nebo ho nejlépe přidávat pravidělně do stravy. Můžete ho konzumovat formou drcených semínek, oleji, nebo v tabletkách či kapkách.
Nejúčinější jsou samozřejmě semínka.
Ostropestřec mariánský – příprava léčivého čaje
Aby se semena ostropestřce správně vylouhovala, musí se nejdříve rozdrtit, spaření ani odvar z celých semen nestačí. Na přípravu léčivého čaje potřebujeme 1 čajovou lžičku rozdrcených semen, která se přelije cca ¼ l vařící vody a nechá 10 – 20 minut odstát, poté se semena scedí. Čaj z ostropestřce se pije horký po malých doušcích ráno na lačný žaludek, cca ½ hodiny před obědem a večer před spaním. Tuto ozdravnou kúru bychom měli pro správný účinek dodržovat pravidelně několik týdnů.