Jak uchovat okurky, když je nechcete klasicky zavařovat?

0

Opět se vám urodila spousta okurek, ale vy máte plný sklep těch zavařených ještě z loňska? Okurky nemusíte pouze zavařovat klasickým způsobem. Připravte si lahodné kvašáky či jiné delikatesy připravené ze sezónních okurek.

Jak uchovat okurky, když je nechcete klasicky zavařovat?

Kvašáky

Budete potřebovat:

  • větší okurky
  • kopr
  • vinné listy
  • křenové listy
  • višňové listy
  • křen
  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • velké sklenice na naložení okurků
  • klasické zavařovací sklenice

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si připravíme nálev – vodu a sůl převaříme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si očistíme okurky a nakrájíme křen na kolečka.
  3. Do velké sklenice, kterou jsme sterilizovali, vložíme list višně, křenu a vinné révy a paličku kopru.
  4. Okurky skládáme do sklenice a prokládáme křenem a listy s koprem.
  5. Nakonec zalijeme připraveným nálevem.
  6. Sklenice uzavřeme tak, aby se dostaly ven vzniklé plyny – sáčkem s gumičkou, čistým plátnem nebo víčkem.
  7. Sklenici vložíme na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení – cca týden.
  8. Poté kvašáky vložíme do klasických zavařovacích sklenic a zalijeme zbylým nálevem.
  9. Sklenice uzavřeme, vaříme na 40 stupňů do doby, než se víčko uchytne (ne déle, aby se nerozvařily).
  10. Necháme vychladnout a uložíme do sklepa.

Okurkové želé

Budete potřebovat:

  • 2 ½ hrnku okurkové šťávy
  • 7 hrnků cukru
  • 1 hrnek octu
  • 2 hrnky pektinu
  • semínka z vanilkového lusku

Postup přípravy:

  1. Smíchejte šťávu z okurky, cukr, ocet a semínka z vanilky.
  2. Směs přiveďte za občasného míchání k varu.
  3. Jemně vařte po dobu 2 minut.
  4. Vmíchejte pektin a přiveďte opět k varu.
  5. Vařte a míchejte po dobu 1-2 minut.
  6. Mezitím sbírejte pěnu z krajů hrnce.
  7. Nalijte želé do 3/4 sklenice.
  8. Otřete okraje čistým hadříkem a přiložte víčko.
  9. Sklenice vložte do hrnce a vložte ještě 10 minut.
  10. Poté nechte vychladnout a skladujte v chladnu a temnu.

Okurkové chipsy

Budete potřebovat:

  • okurky
  • koření
  • sůl
  • olej nebo ocet

Postup přípravy:

  1. Okurky očistěte a nakrájejte na tenké a pěkné plátky.
  2. Připravené plátky okurek namočte v oleji nebo octu.
  3. Umístěte je na sušičku a posypte zvoleným kořením – dle libosti.
  4. Zapněte sušičku a sušte do doby, než budou okurky křupavé.
  5. Po vysušení je nechte vychladnout a vložte do vzduchotěsné nádoby.

Okurkový džus

Okurky svým velkým obsahem vody v létě osvěží, ale co teprve takový vychlazený okurkový džus?

Budete potřebovat:

  • 2 okurky
  • kousek zázvoru
  • ½ limetky
  • 1 šálek petrželky
  • kajenský pepř

Postup přípravy:

  1. Okurky oloupejte, limetku oloupejte a vložte spolu s petrželkou a zázvorem do odšťavňovače.
  2. Do sklenice vložte led, přidejte pepř a zalijte šťávou.
  3. Uchovávejte v lednici.

A jak okurky uchováváte vy?

Zdroj textu: www.marthastewart.com, www.finedininglovers.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku