Mluvíme-li o rýži, mluvíme tak o surovině, která je sama o sobě velice chutná. Ne každý jí ale dokáže přijít na chuť, neboť mnohým z vás se zdá bez chuti, nudná a nezajímavá – což je škoda, zvláště chcete-li zhubnout, neměli byste pozitivní účinky rýže příliš podceňovat. Rýže představuje základ mnoha variací jídel, které jsou nekonečnou studnicí možností a inspirace. Je-li vaším cílem shodit do léta nějaké to přebytečné kilo, nechte se dnešním článkem a v něm obsaženými recepty inspirovat – uvidíte, že rýži nejen přijdete na chuť, ale určitě se vám podaří smazat nějaký ten centimetr na obvodu! Jdete s námi do toho?
1. Asijská pečená rýže
Potřebujete:
- 1 vejce
- 1 hrníček uvařené (upečené) jasmínové rýže
- 1 lžíci rostlinného oleje (nebo másla)
- 2 lžičky sójové omáčky
- 4 stroužky česneku
- špetku kari, muškátového oříšku a kmínu
Postup:
- Rozpalte si na pánvi (nejlépe wok) olej, na kterém orestujte rozšlehané vajíčko se špetičkou soli a pak odložte stranou.
- Uvařenou rýži přijdete do pánvičky a opečte zprudka asi 2 minutky.
- Přidejte opečené vajíčko, sójovou omáčku, česnek, kmín, muškátový oříšek a důkladně promíchejte.
2. Bylinkovo-houbová opékaná rýže
Potřebujete:
- základní rýži
- 150 g čerstvých žampionů
- 1 menší stroužek česneku
- cibulku
- pažitku
- trochu rukoly
- lžíci oleje
Postup:
- Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku.
- Přidejte nakrájené žampiony a opečte je.
- Dochuťte pepřem a solí (dle chuti) přidejte česnek a promíchejte.
- Ve finále jako tečku na závěr přidejte ještě nadrobno nasekanou pažitku a rukolu.
3. Zelenino-cizrnová rýže
Potřebujete:
- základní rýži
- černý sezam
- 2 stroužky česneku
- konzervovanou cizrnu
- svazek mladé cibulky
- cuketu
- polévkovou lžíci oleje
Postup:
- Na oleji zpěňte bílou část mladé cibulky a zelenou část si odložte stranou.
- Přidejte cuketu, kterou jste si předtím nakrájeli na nudličky.
- Zprudka opečte.
- Přidejte cizrnu, sezam a na plátky nakrájený česnek.
- Všechno smíchejte, zahřejte, spojte s opečenou rýží a zelenou cibulkovou natí.
Dobrou chuť!